Приготувати інгредієнти для начинки. Часник, цибуля, гриби подрібнити.
Підготувати артишоки. Спочатку видалити всі жорсткі зовнішні “листя”. Половинкою лимона полити артишоки. Зрізати верхівку.
Видалити стебла по краях і в серцевині. Відварити артишоки в соленій воді лимонної (близько 15 хвилин, залежно від розміру). Злити воду і остудити.
Масло розтопити на сковороді й обсмажити на ньому часник до рум’яного кольору, цибулю до прозорості, потім додати гриби. Приправити сіллю і перцем, смажити до випаровування рідини. Додати шинку і перемішати. Додати вершки, перемішати, трохи зменшити вогонь. Додати тертий сир пармезан. Зняти з вогню, дати охолонути.
Грибну начинку перемішати з зеленим цибулею. Заповнити артишоки начинкою. Зверху присипати трохи сиром (за бажанням) і хлібної крихтою. Запікати в духовці при температурі 160 С протягом 5 хвилин або до золотистого кольору. Делікатес готовий! Приємного апетиту!