Рецепт чайного гриба настільки гарний як напій! Цей ферментований чай споживали люди у всьому світі протягом тисяч років, і сьогодні ми розповімо вам, як ви можете зробити.
Інгредієнти
вода – 3,5 літра | |
білого цукру – 1 стакан | |
чорного чаю – 8 пакетиків або 2 столові ложки розсипного чаю) | |
стартового чаю для чайного гриба – 2 чашки | |
чайний гриб – 1 банку (для бродіння ) | |
додаткові смакові добавки – за бажанням |
Насолоджуйтеся багатим ароматом і вишуканим смаком чаю, який принесе вам чай “чайний гриб”, і я впевнена, що ви насолодитеся кожним ковтком і полюбите виключно хороший смак цього традиційного рецепту.
Ви можете використовувати додаткові смакові добавки для бутилювання : від 1 до 2 чашок нарізаних фруктів, від 2 до 3 чашок фруктового соку, від 1 до 2 столових ложок ароматизованого чаю (наприклад, гібіскуса або графа сірого), 1/4 склянки меду, від 2 до 4 столових ложок свіжих трав або спецій…
Гриб прослужить дуже довго, але він не вічний. Якщо гриб стає чорним, це ознака того, що він закінчує своє життя. Якщо у нього з’являється зелена або чорна цвіль, він заражається. В обох цих випадках викиньте гриб і купіть новий.
Щоб продовжити життя і зберегти здоров’я свого гриба, дотримуйтеся співвідношення цукру, чаю і води, зазначених у рецепті. Ви також повинні знімати нижній (найстаріший) шар кожні кілька партій.
Покроковий рецепт
Крок 1.
Зробити чайну основу: доведіть воду до кипіння. Зніміть з вогню і додайте цукор, щоб він розчинився. Киньте чай і дайте йому настоятися, поки вода не охолоне. В залежності від розміру вашої каструлі, це займе кілька годин. Ви можете прискорити процес охолодження, помістивши каструлю в крижану баню.
Крок 2.
Додайте стартовий чай: як тільки чай охолоне, видалите чайні пакетики або процідіть розсипний чай. Додайте стартовий чай.
Крок 3.
Перейдіть до банків: вилийте суміш у скляну банку ємністю 3 літра (або розділіть на дві баночки (в цьому випадку вам знадобиться 2 гриба) і акуратно засуньте гриб в банку чистими руками. Накрийте банки декількома шарами марлі або паперових рушників, закріплених гумкою.
Крок 4
Ферментуйте протягом 7-10 днів: зберігайте банку при кімнатній температурі, далеко від прямих сонячних променів і там, де вона не заважатиме. Ферментуйте від 7 до 10 днів, періодично перевіряючи чайний гриб.
Для чайного гриба вельми зазвичай плавати зверху, знизу або навіть осторонь. Новий шар кремового кольору повинен почати формуватися на поверхні чайного гриба протягом декількох днів. Зазвичай він прикріплюється до старого грибу, але нормально, якщо вони і відділяються. Ви також можете побачити коричневі в’язкі шматочки, плаваючі під грибом. Опади, що збираються на дні, і бульбашки, що накопичуються навколо гриба. Все нормально, це ознаки здорового бродіння.
Через сім днів почніть щодня дегустувати чайний гриб, налив трохи з банки в чашку. Коли він досягне балансу солодощі і терпкості, який вам подобається, чайний гриб готовий. Можна розливати по пляшках.
Крок 5
Видаліть гриб: Перш ніж продовжувати готувати наступну партію. Приготуйте і охолодіть ще одну чашку міцного чаю для наступної партії чайного гриба, як описано вище. Чистими руками обережно вийміть чайний гриб і покладіть на чисту тарілку. Як тільки ви це зробите, видалите нижній шар гриба, так як він стає дуже товстим. Далі готуйте чайний гриб інструкції вище.
Чайний гриб бажано подавати охолодженим. Приємного чаювання!