Для приготування східній солодощі знадобляться наступні продукти: борошно, яйця, мед, цукор і рослинне масло
Інгредієнти
Борошно – 470 гр | |
яйця – 5 штук | |
сода – 1 чайна ложка | |
сіль – щіпка | |
мед – 1 склянка | |
цукор – 1 склянка | |
Рослинне масло – половина літра | |
Кокосова стружка для прикраси |
Протягом багатьох століть Чак-чак є улюбленим десертом башкирів і татар, а також незмінним стравою на їх національних весілля та інших урочистих випадках. Десерт формується у вигляді гірки зі шматочків ніжного тіста, смаженої у фритюрі, і заливають медовою масою.
Покроковий рецепт
Необхідно заздалегідь приготувати тісто. У просіяне борошно додаємо яйця, соду і сіль, замішуємо круте тісто, кладемо в глибоку форму, накриваємо целофаном і відправляємо на годину в холодильник.
Розділивши тісто на три-чотири частини по черзі розкачуємо кожен шматок у вигляді кола, який нарізаємо поздовжніми смужками. Їх, у свою чергу, також нарізаємо на прямокутні смужки, посипаємо борошном, щоб не злиплися.
У глибоку сковорідку наливаємо олію для фритюру, сильно нагріваємо, засипаємо одну з трьох частин нарізаного тіста, обсмажуємо до золотистого кольору. Виймаємо і викладаємо на паперовий рушник, щоб видалити надлишки масла. І так само робимо два рази з смужками. По закінченні всі зсипаємо в глибоку ємність.
Змішуємо мед і цукор і доводимо до кипіння, постійно помішуючи. 1-2 хвилини суміш уварюють. І тут же, без зволікань заливаємо в миску з підсмаженою шматочками тіста. Блискавично перемішуємо, так як суміш швидко застигає. Викладаємо гіркою, зверху можна прикрасити фруктами, горіхами або цукатами. В даному випадку Чак-чак був прикрашений кокосовою стружкою.