Інгредієнти
Молоко – 1 літр | |
Кефір – 2-3 столові ложки (або закваска лакто – біфідобактерії або у вигляді порошку або рідини) – 2 столові ложки |
Що говорити про користь кефіру? По-моєму всі знають, що цей кисломолочний напій надає сприятливу дію на мікрофлору кишечника і обмін речовин в цілому. Користь кефіру для людини безперечна. Кефір перешкоджає розвитку патогенної флори в кишечнику, має заспокійливу, імуностимулюючу і легку сечогінну дію.
Кефір підрозділяють на одноденний, дводенний та в триденний. Класифікується він так, тому що кожен день в ньому змінюється кислотність, ступінь накопичення вуглекислоти і ступінь набухання білків. Для дієти, моїй дитині підходить саме одноденний кефір. Я часто не можу знайти одноденний кефір. Зазвичай попадається вже вчорашній або більш старою датою. А бігати по всіх магазинах або спеціально на ринок у пошуках свіжого кефіру немає ні часу, ні бажання. Тому сьогодні разом з вами спробуємо приготувати кефір у домашніх умовах. Може рецепт кефіру комусь теж стане в нагоді.
Для приготування домашнього кефіру вам знадобиться молоко і магазинний кефір (на упаковці вашого кефіру обов’язково повинно бути зазначено, що до складу входить закваска на кефірних грибках). Готуючи з такого кефіру, ви отримаєте смачний кефір, приготований в домашніх умовах. Якщо магазинний кефір приготований на бактеріальному концентраті або з додаванням закваски на культурах молочно-кислих бактерій, не беріть такий, він не дуже хороший в якості закваски. Замість кефірної закваски можна використовувати лакто – та/або біфідобактерії вигляді рідини або порошків, які продаються в аптеках.
Крім молока і кефірної закваски вам знадобиться каструля, скляна банка, кришка для банки, бавовняна тканина, лопатка (бажано дерев’яна).
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Отже, як зробити домашній кефір?
Взяти 1 літр молока (якщо використовуєте меншу кількість молока, і зменшуйте кількість закваски) вилити в каструлю (не беріть емальовану каструлю, так як молоко в ній може пригоріти). Довести молоко до кипіння (якщо молоко пастеризоване, можна його не кип’ятити, а просто підігріти до 40 градусів). Вимкнути вогонь, остудити до температури 35 -40 градусів (молоко повинно бути теплим, але не гарячим). Примітка: можна вибрати не тільки пастеризоване молоко або парне, але і з різним ступенем жирності. В даному випадку калорійність кефіру залежить повністю від молока. Менш жирне молоко підійде для приготування дієтичного кефіру. А домашній кефір, приготований на молоці з підвищеною жирністю, відмінно піде для малюків (до того ж він вийде трохи густіше).
Тепле молоко перелити в чисту скляну банку. (Коли я кип’ячу молоко, утворюється пінка. Мої її не люблять, тому я проціджую молоко через марлю).
Додати кілька столових ложок кефіру або 2 столові ложки закваски лакто – або біфідобактерії (в якості закваски можна ще використовувати сметану або кисле молоко). Перемішати молоко із закваскою дерев’яною лопаткою. (Ви запитаєте, чому дерев’яною? Відповідь проста, тому що при взаємодії кефірних грибків з металевими предметами сповільнюється процес бродіння). Тепер закриваємо баночку кришкою і ставимо її в тепле місце. Якщо банку будуть потрапляти прямі сонячні промені, обов’язково накрийте її бавовняної тканини. Квасити всі години 4 – 5, потім краще прибрати в холодильник. Можна кефір не прибирати в прохолодне місце, а залишити як є, в теплому місці на добу (так роблять багато). Але по мені, він буде перезревать, і смак у нього вийде більш кислий. А так, домашній кефір дозріє в холодильнику.
За бажанням, перед подачею кефір можна підсолодити за смаком, додати ванілін або корицю. Якщо ви даєте кефір дитині і у нього немає алергії, можна додати фруктове пюре або будь-яке варення. Вийде смачний дитячий кефір. (Так, і не забудьте залишити кілька ложечок кефіру для наступної, нової порції домашнього кефіру, в якості закваски). Зберігається домашній кефір в холодильнику не більше 3-х днів. Кефірна закваска зберігається близько 2 – х тижнів. Приємного апетиту!