Фінська пиріг з чорницею

Фінська пиріг з чорницею – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Фінська пиріг з чорницею на основі сирного листкового тіста.

Інгредієнти

Для тіста:
Сир – 100 г
Борошно – 100-130 г
Вершкове масло – 100 г
Яйця курячі – 1 шт.
Сіль – щіпка
Для начинки:
Сметана – 200 г
Цукор – 50 -75 (за смаком)
Ванілін – 5 г
Жовток курячий 3 шт
Чорниця – 200 г

Як приготувати Фінська пиріг з чорницею

Тісто з сиром солодке, схоже на листкове солодке рубане тісто, можна приготувати і не солодке рубане, в залежності від ваших смаків. Пропорції тіста 1:1:1 (сир, масло, борошно) +1 яйце і щіпка солі. Якщо сир не зовсім сухий, допускається ще додати 20-30 г борошна, для замісу тіста. Інгредієнти розраховані для квадратної форми 20-22 см або круглої, діаметром 24-26 див.

Покроковий рецепт

Приготувати сирну листкове тісто.
Щоб приготувати тісто, треба порубати 100 г хорошого якісного сиру, 100 г охолодженого вершкового масла, щіпку солі і просіяне борошно вищого сорту спеціальним пристосуванням для рубки тесту або двома ножами. Якщо використовуєте ножі, краще рубати на рівній поверхні (столі або дошці), якщо рубкою для тіста – зручніше широкої чаші. Потім отриману крихту зібрати гіркою, зробити в центрі колодязь, розбити в нього маленьке курне яйце.

Замісити швидко тісто (швидко, щоб масло в тесті не встиг розтанути). У мене яйце було велике, тому я додала борошна трохи більше. Тісто має бути структурним, а не однорідним. Тому не намагайтеся його довго місити. В іншому випадку, ви його перемесите, і воно при випічці вийде твердим і втратить свою шаруватість. Готове тісто перекласти у форму, розподілити по формі, сформувавши бортики. Наколоти виделкою, щоб при випічці воно не роздулося. Прибрати в холодильник на 30 хвилин (приблизно) або в морозильну камеру на 15 хвилин.

Приготувати начинку.
200 г сметани (у мене сметана 20 % жирності) змішати з 50-75 г цукру піску (кількість цукру регулюйте по своєму смаку) і 1 пакетик ванільного цукру (або ваніліном). Додати 3 курячих жовтка, гарненько перемішати (але не збивати).

Вилити Начинку у форму з охолодженим тестом (чомусь фото вийшло в жовтих тонах).

Розморозити ягоду чорницю, дати стекти зайвої рідини. Зверху на сметанную начинку викласти ягоду чорницю, рівномірно розподіливши її по всій поверхні (краще це робити ложкою або руками, але в рукавичках. В іншому випадку пальці і нігті будуть чорно-сині). Випікати відкритий пиріг в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 1 годину або поки начинка не загусне. При випічці чорничний фінська пиріг краще накрити пергаментним папером.

Готовий фінська сирний пиріг остудити.
Нарізати і подавати до столу.
Приємного чаювання!