Традиційний простий рецепт, який, як будь-яка класика, актуальне завжди.
Інгредієнти
Яблука – 0,5 кг Бажано кислі | |
Яйця курячі – 4 шт Середні за розміром | |
Борошно – 200 гр | |
Цукор – 200 гр | |
Кориця – за смаком | |
Лимонний сік – за смаком | |
Цукрова пудра – для оформлення | |
Рослинне масло – для змазування форми | |
Розпушувач – 5 гр |
Для Шарлотки краще брати кислі сорти яблук невеликого розміру. Виходячи з обраних фруктів, кількість цукру і лимонної кислоти потрібно збалансувати. Тому їх граммовку в рецепті не сприймаємо буквально, все пробуємо і робимо під себе.
Покроковий рецепт
Готуємо яблука: миємо їх, чистимо, видаляємо серцевину, розрізаємо на часточки або дрібніше.
Форму для випічки невеликого діаметра (близько 20 см) змащуємо олією, укладаємо туди підготовлені яблука, збризкуємо лимонним соком і щедро приправляємо корицею. Чим солодший яблука, тим більше лимонного соку – і навпаки. Залишаємо яблука вбирати приправи, включаємо духовку розігріватися до 170 градусів.
В цей час готуємо тісто: у глибоку миску розбиваємо 4 середніх яйця, додаємо склянку цукру і добре збиваємо до піни.
Туди ж додаємо склянку борошна, змішаної з розпушувачем. Пропорції цукру і борошна повинні бути суворо 1:1. Якщо через кислоти яблук ви збільшили кількість цукру, борошно теж потрібно буде взяти більше. Збиваємо до однорідності, щоб не було грудочок.
Заливаємо цією сумішшю підготовлені яблука. Даємо тісту рівномірно розтектися, можна трохи перемішати.
Випікаємо близько 40-45 хвилин при температурі 170 градусів до сухої скіпки. Останні 5 хвилин вмикаємо режим конвекції для того, щоб утворилася скоринка.
Даємо охолонути готовому блюду при кімнатній температурі. Зверху посипаємо цукровою пудрою. Правильна шарлотка – не надто вологий і не надто “хлібна”. М’якуш повинен бути соковитим, а яблука м’якими. Приємного чаювання!