Купуючи пшеницю, зверніть увагу на те, що, якщо пшениця нешлифованная, то її доведеться варити близько 4-х годин. Оброблена, очищена пшениця вариться набагато швидше. Потрібно 1 склянка пшениці, її необхідно ретельно промити, залити двома склянками води і поставити на вогонь. Довести до кипіння, додати дрібку солі і варити на повільному вогні до повної готовності. Пшениця не повинна бути твердою, але і не варто її перетравлювати і доводити до однорідної маси. Готову кашу перекладіть в миску.
Далі підготуйте те, чим будете заправляти кутю. Найчастіше використовують такі наповнювачі, як волоські горіхи і родзинки, але також можна додати курагу, інжир, чорнослив та інші сухофрукти.
Родзинки необхідно попередньо викласти в ємність і залити окропом і накрити, запарювати протягом 5-10 хвилин. За цей час родзинки повинен розм’якнути. Крім того, ця процедура допоможе очистити ізюм від консервантів. Відмочений родзинки ретельно кілька разів промиваємо під проточною водою, і подрібнюємо.
Очищаємо волоські горіхи від шкаралупи. Знадобитися близько 7-8 штук. Якщо вирішили купити вже очищені горіхи, то беріть близько 200 грам, цього буде достатньо. Горіхи подрібнюють на дрібні шматочки.
Готові для заправки куті горіхи і родзинки відправляємо в миску з пшеницею, ретельно перемішуємо, заправляємо медом.
Готову кутю перекладаємо на блюдо і відправляємо на святковий стіл.