У нашій родині полюбився рецепт з лимоном, присмачений ромової просоченням. Ноти цитруса і ромової баби, поєднання солодкого і кислого – роблять його дуже смачним і незвичайним!
Інгредієнти
Кефір 3,2% – 600 мл | |
Сметана 15% – 100 грам | |
Цукор (в тісто) – 1,5 склянки | |
Цукор (для пудри) – 20 грам | |
Яйця – 4 штуки | |
Крохмаль кукурудзяний – 1 стакан | |
Борошно пшеничне – трохи більше 1/2 склянки іноді я повністю заміняю кукурудзяним крохмалем борошно | |
Манна крупа – 1,2 склянки тобто склянку і ще трохи менше половини | |
Вершкове масло – 50-70 грам | |
Сода – 1,5 чайної ложки | |
Лимонна кислота – щіпка для гасіння соди | |
Сіль – за смаком | |
Цедра лимона/лимонний цукор ( на вибір) – 1 пачка | |
Ізюм, сушений абрикос – жменя | |
Ромова просочення – 1 пачка | |
Насіння кунжуту – 20 грам |
Манник – популярний пиріг, за структурою нагадує пудинг. Основний його компонент – манна крупа. Безліч варіантів приготування дають волю фантазії. На кефірі, сметані, кисляку, навіть сироватці або ряжанці – головне, щоб основа була кисломолочна.
Особливий шарм додають йому наповнювачі тесту – сухофрукти, сушені ягоди, цедра лимона, апельсина і т. д. Його можна намазати кремом(краще заварним, щоб згладити зайву сухість), просочити сиропом або рідким варенням. Створити шедевр з манки, кефіру, цукру і яєць по силам навіть школярці початкових класів, настільки він простий.
Поласувати ним люблять усі – від мала до велика. Якщо манна каша – це не про Вас, манник – її краща альтернатива . Гарний як для сніданку, так і для зустрічі гостей. Їм можна замінити покупку чого-небудь солоденького до чаю” в магазині, збираючись відвідати друзів і близьких. Ви принесете їм не банальну фабричну кондитерку, а частинку своєї душі і тепла.
Продукти, в запропонованому рецепті, дані в подвійному обсязі. Кому багато – діліть на два.
Покроковий рецепт
Змішати кефір і сметану;
Висипати в суміш манну крупу і залишити набухати хвилин на 40.
Поки манка розм’якшується – з’єднати борошно і крохмаль;
Жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром
Білки відправити в холодильник, пізніше вони нам знадобляться;
Вершкове масло розтопити до напіврідкого стану і влити в нього погашену в лимонке соду;
З’єднати набряклу манку з сипучими інгредієнтами, вершковим маслом і жовтками з цукром;
Все збити, додати пачку лимонного цукру (у його складі є цедра), родзинки, нарізані сушені абрикоси – акуратно перемішати;
Міксером збити холодні білки з сіллю до стану піни;
Дуже акуратно викласти їх у готову масу, обережно перемішати ложкою – не збивати!!!
Вилити на змащений маслом деко і відправити в духову шафу, нагріту до 180 градусів;
Випікати при цій температурі 40-60 хвилин. Не забувайте стежити за процесом, так як печі працюють у всіх по–різному;
Коли манник спечеться – вийняти і дати охолонути;
За цей час приготувати ромову просочення, згідно інструкції на пачці;
На сухій сковороді злегка обсмажити насіння кунжуту і змолоти на кавомолці разом з цукром;
Посипати зверху пирога.
Приготувати ароматний чай з духмяних трав і влаштувати святкову вечерю для своїх коханих! Приємного чаювання!