Лимонний манник з ромової просоченням

Лимонний манник з ромової просоченням – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

У нашій родині полюбився рецепт з лимоном, присмачений ромової просоченням. Ноти цитруса і ромової баби, поєднання солодкого і кислого – роблять його дуже смачним і незвичайним!

Інгредієнти

Кефір 3,2% – 600 мл
Сметана 15% – 100 грам
Цукор (в тісто) – 1,5 склянки
Цукор (для пудри) – 20 грам
Яйця – 4 штуки
Крохмаль кукурудзяний – 1 стакан
Борошно пшеничне – трохи більше 1/2 склянки іноді я повністю заміняю кукурудзяним крохмалем борошно
Манна крупа – 1,2 склянки тобто склянку і ще трохи менше половини
Вершкове масло – 50-70 грам
Сода – 1,5 чайної ложки
Лимонна кислота – щіпка для гасіння соди
Сіль – за смаком
Цедра лимона/лимонний цукор ( на вибір) – 1 пачка
Ізюм, сушений абрикос – жменя
Ромова просочення – 1 пачка
Насіння кунжуту – 20 грам

Як приготувати Лимонний манник з ромової просоченням

Манник – популярний пиріг, за структурою нагадує пудинг. Основний його компонент – манна крупа. Безліч варіантів приготування дають волю фантазії. На кефірі, сметані, кисляку, навіть сироватці або ряжанці – головне, щоб основа була кисломолочна.

Особливий шарм додають йому наповнювачі тесту – сухофрукти, сушені ягоди, цедра лимона, апельсина і т. д. Його можна намазати кремом(краще заварним, щоб згладити зайву сухість), просочити сиропом або рідким варенням. Створити шедевр з манки, кефіру, цукру і яєць по силам навіть школярці початкових класів, настільки він простий.

Поласувати ним люблять усі – від мала до велика. Якщо манна каша – це не про Вас, манник – її краща альтернатива . Гарний як для сніданку, так і для зустрічі гостей. Їм можна замінити покупку чого-небудь солоденького до чаю” в магазині, збираючись відвідати друзів і близьких. Ви принесете їм не банальну фабричну кондитерку, а частинку своєї душі і тепла.

Продукти, в запропонованому рецепті, дані в подвійному обсязі. Кому багато – діліть на два.

Покроковий рецепт


Змішати кефір і сметану;
Висипати в суміш манну крупу і залишити набухати хвилин на 40.

Поки манка розм’якшується – з’єднати борошно і крохмаль;


Жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром

Білки відправити в холодильник, пізніше вони нам знадобляться;

Вершкове масло розтопити до напіврідкого стану і влити в нього погашену в лимонке соду;


З’єднати набряклу манку з сипучими інгредієнтами, вершковим маслом і жовтками з цукром;


Все збити, додати пачку лимонного цукру (у його складі є цедра), родзинки, нарізані сушені абрикоси – акуратно перемішати;

Міксером збити холодні білки з сіллю до стану піни;

Дуже акуратно викласти їх у готову масу, обережно перемішати ложкою – не збивати!!!

Вилити на змащений маслом деко і відправити в духову шафу, нагріту до 180 градусів;
Випікати при цій температурі 40-60 хвилин. Не забувайте стежити за процесом, так як печі працюють у всіх по–різному;


Коли манник спечеться – вийняти і дати охолонути;
За цей час приготувати ромову просочення, згідно інструкції на пачці;
На сухій сковороді злегка обсмажити насіння кунжуту і змолоти на кавомолці разом з цукром;


Посипати зверху пирога.
Приготувати ароматний чай з духмяних трав і влаштувати святкову вечерю для своїх коханих! Приємного чаювання!