Лохикейтто – це традиційний фінський лососевий суп з вершками. Він добре насичує, до того ж, його легко приготувати!
Покроковий рецепт
Перше, що потрібно зробити – зварити бульйон. Тому почистити, помити і порізати рибу на шматочки, видаляючи все непотрібне. Покласти голову і хребет риби в каструлю, залити водою і варити. Стежити за подіями в каструлі, знімати пінку. Для прянощі додати перець горошок, лавровий листок, сіль і будь-які спеції, відповідні до риби.
Рибне філе (бажано без кісточок) нарізати кубиками.
Поки вариться рибний бульйон, промитий картоплю очистити від шкірки, потім нарізати кубиками. Моркву почистити і виконати ті ж маніпуляції, що і з картоплею (якщо овоч не великий, можна нарізати кільцями).
Отже, бульйон зварився, його необхідно процідити. Пересипати картоплю і моркву в каструлю з бульйоном. Влити в достатній кількості воду. Варити овочі приблизно 10 хвилин на середньому вогні.
Потім закинути філе сьомги. Нарізати цибулю-порей (і біла, і трохи зеленої частини), закинути в каструлю з юшкою. Дочекатися, коли бульйон почне інтенсивно кипіти. Потім зменшити вогонь і продовжити процес варіння юшки на дуже повільному вогні ще хвилин 10.
У каструлю з рибним супом потрібно влити 170 мл вершків, при цьому постійно помішуючи. Варити все на малому вогні.
В 2 столових ложках вершків розвести крохмаль і влити цю суміш в рибний суп. Варити все близько 5 хвилин до загустіння.
За смаком можна ще додати спеції для рибних страв і сіль.
Перемішати приготований наваристий рибний суп. Посипати рубаним кропом і подавати в порційних тарілках до столу.