Пироги з різними начинками — прикраса святкового столу. Начинкою може бути що завгодно. Навіть черемха. Ця ягода дуже корисна. Але навіть якщо свіжих ягід знайти не вдасться, можна взяти черемхове борошно (в магазинах можна знайти багато). Для пирога підійде і вона.
Тісто для черемухового пирога виходить з 600 г борошна, склянка молока, 100 г розтопленого маргарину, 3 яйця, склянка цукру, ложечки сухих дріжджів. Потрібно також трохи солі. Для начинки потрібно підготувати 2 склянки свіжих ягід або склянку черемхового борошна, склянка сметани, 200 г цукру.
У великій мисці злегка підігрівають молоко, розмішують в ньому дріжджі і відставляють хвилин на 15. Потім розбивають в миску яйця, додають маргарин, сіль. Все добре збивають і поступово вмішують борошно. Тісто накривають полотном і ставлять в тепло приблизно на годину для підйому.
Свіжу черемшину прокрутити в м’ясорубці і змішують з цукром (100 г). Якщо використовується черемхова борошно, то її доведеться розвести гарячою водою до стану сметани, потім засипати половину норми цукру і залишити набухати.
Піднялося тісто розкочують і укладають на покритий папером лист. Пласт має вийти таким, щоб його вистачило на борти. Ставлять в гарячу духовку. Як тільки тісто підрум’янилося (хвилин через 30 після початку випікання), на нього викладають начинку і повертають в духовку ще на 10-15 хвилин.
З цукром збивають сметану. Поливають нею злегка остиглий пиріг.