Кожну виноградинку слід відокремити від грона. Добре промити виноград і висипати в каструлю, в якій буде варитися повидло.
Груші натерти на крупній тертці і отриману масу висипати до винограду. Залишити на 10 хвилин, щоб груші пустили сік для варіння. Потім ставлю каструлю на маленький вогонь на 30 хвилин.
Після цього даю охолонути фруктово-ягідної маси, щоб потім перетерти через сито. Робиться це дуже просто: невелика кількість маси викладаю на сито і ложкою перетирати його. Завдяки цьому витікає сік і утворене пюре.
В рідину додаю цукор і ставлю на вогонь. Варю в декілька заходів: 30 хвилин кипить повидло, а потім 2 години остигає. Так роблю три рази. Наостанок додаю лимонну кислоту і проварюю ще 10 хвилин. Завдяки кислоті повидло стає густим і желеподібним. Поки гаряче повидло, розділяю його по банкам. Коли воно охолоне, тоді і придбає потрібну густоту.