Інгредієнти
Свиняча шийка – 1 кг | |
Зелені яблука – 2 шт. | |
Сіль – за смаком | |
Часник – 3-4 зубчики | |
Базилік – кілька листочків | |
Шафран – 1 чайна ложка | |
Болгарський перець – 1 чайна ложка (сушений) | |
Рослинне масло – 1-2 столові ложки |
Для запікання свинини я вибрала свинячу шийку, так як вона містить прошарку жиру. Жир при запіканні тане, а м’ясо є м’яким і соковитим. До того ж, попередньо обсмаживши м’ясо на сковороді ви додасте йому красиву рум’яну скоринку і в той же час зберегти соковитість. Пряний аромат свинині додадуть базилік, шафран, червоний перець і часник. Яблука добре поєднуються з м’ясом і доповнять смак страви. Нагадаю: 500 г м’яса при температурі 200 градусів запікають близько 25 хвилин. А так, дивіться по своїй духовці…
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Почистити 3 – 4 зубчики часнику. Ножем або в чаші за допомогою блендера подрібнити часник і кілька листочків базиліка.
Свинячу шийку гарненько промити під холодною проточною водою, обсушити. М’ясо щільно перев’язати ниткою вздовж і впоперек. Це необхідно для збереження форми шматка. До того ж, таке м’ясо не розвалюється на волокна і його легше буде надалі нарізати. М’ясо з усіх боків посолити, натерти подрібненим часником і базиліком. Змішати 1 чайну ложку сушеного червоного болгарського перцю і 1 чайну ложку шафрану. Обсипати цією сумішшю м’ясо.
Сковороду з 1 – 2 столовими ложками рослинного масла розжарити. Обсмажити до рум’яної скоринки на розпеченій сковороді на сильному вогні м’ясо з усіх боків (включаючи торці).
Духовку розігріти до 180 градусів. М’ясо перекласти в вогнетривку форму і запікати близько 40 хвилин. Визначити готовність м’яса дуже просто: при проколі ножем воно повинно пустити прозорий сік. Якщо сік рожевий, м’ясо не готове. Якщо соку немає, м’ясо, на жаль, ви пересушили. Так що почніть перевіряти готовність заздалегідь. Не впевнені в своїй духовці? Загорніть м’ясо у фольгу запікайте в ній належний час.
Якщо у вас є термометр для м’яса і того простіше. Він повинен відображати внутрішню температуру свинячої шийки 80 градусів. Готове м’ясо перекласти на блюдо і накрити фольгою, щоб воно не охололо раніше часу.
Яблука помити, видалити серцевину, нарізати часточками (можна, за бажанням, зняти шкірку, але тоді час готування фруктів скоротіть). Укласти очищені яблука у форму, де запікалося м’ясо. Поставити запікатися в розігріту до 200 градусів духовку до м’якості фрукта.
З м’яса зняти фольгу, лопаткою на блюдо викласти запечені яблука. Подавати м’ясо з яблуками до столу. Приємного апетиту!