Рататуй – овочеве блюдо, трохи схоже на угорське лечо.
Інгредієнти
Кабачок – 2 шт. (середній) | |
Баклажан – 1 шт. (великий) | |
Помідори – 6 шт. | |
Кетчуп – 5 ст. л. (томатний соус) | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Часник – 1 зубчик | |
Цибуля порей – за смаком | |
Болгарський перець – 1 шт. (червоний і зелений) | |
Спеції – за смаком | |
Прованські трави – за смаком | |
Сіль – за смаком | |
Мелений чорний перець – за смаком | |
Рослинна олія – за смаком |
Рататуй обов’язково треба готувати з прованськими травами (кріп, розмарин, кмин, м’ята, базилік). З ними смак страви змінюється до невпізнання.
Покроковий рецепт
Баклажани помити, нарізати тоненькими кружальцями. Поставити вимочуватися у підсоленій воді на 30 хвилин, для того щоб вийшла гіркота.
Кабачки помити, нарізати тоненькими кружальцями.
Аналогічну процедуру проробити з помідорами. (1 помідор залишити для соусу).
Приготувати томатний соус. Для цього дрібно нарізати цибулю, перець (кубиками) і помідор, попередньо знявши шкірку (шкірка легше зніметься, якщо помідор обдати окропом).
Цибулю пасерувати на рослинній олії. Додати цибулю, перець, помідори і часник. Довести до кипіння, посолити, поперчити. Тушкувати 5 хвилин. Додати томатну пасту (кетчуп), перемішати і довести до кипіння.
На дно вогнетривкої страви (форми) викласти приготований соус.
І викласти кільця овочів в ряд під невеликим нахилом (у вигляді луски). Овочі чергувати. Присипати зверху зеленню, травами, спеціями і сіллю. Збризкати рослинним маслом.
Накрити лавашем (можна фольгою). Лаваш пригорить, але дасть чудовий аромат! Поставити випікати в розігріту духовку при температурі 180 градусів на 20-30 хвилин.
Після приготування, дати страві відстоятися 10 хвилин.
Подавати Рататуй з м’ясним гарніром. Приємного апетиту!