В далекому минулому не було пакетованого чаю. І гарячий напій вирощували й готували самостійно. У кожного регіону і міста були свої секрети і інгредієнти. Ось одні з них.
Російська, сибірський чай готувався з 3 ягід. Це:
шипшина.
журавлина.
чорна смородина.
Підготовка
Шипшина промивався в теплій воді, а потім заварювався в окропі. Шипшина має настоятися протягом доби.
З чорної смородини, журавлини робили сік.
Приготування.
В емальовану каструлю потрібно влити 1 ст. міцного настою шипшини. До нього додати по склянці журавлинного і смородинного соку.
Все добре перемішати і поставити на повільний вогонь. Довести до кипіння і трохи охолодити.
Подається російський чай з цукром або медом. Можна пити холодним в жарку пору року замість морсу або соку.