Російсько-скандинавські котлети з риби

Не дивлячись на те, що використовується не фарш, а порзане філе, котлети виходять надзвичайно ніжними. Максимум користі, мінімум калорій.

Інгредієнти

рибне філе – 500 г
цибуля – 1 шт.
картопля – 1-2 шт.
яблуко – 3-4 шт. кислі сорти
яйце – 1-2 шт.
борошно – 2 ст. ложки
сода – 1 ч. ложка
сіль – за смаком

Як приготувати Російсько-скандинавські котлети з риби

Ну ось, знову я вирішила взяти класичний рецепт, так і додати щось від себе. Змінити, але небагато. Звичайно, з класикою не посперечаєшся, але моя джазова душа вимагає імпровізацій. Пропоную і вам спробувати, а заодно і дізнатися мене ближче. Основа – класичний рецепт рибних котлет по-скандинавськи. Хто як не скандинави, розбирається в рибі? Для сьогоднішнього експерименту підійде будь нежирна риба з білим м’ясом – минтай, судак, щука або тріска (у мене судак). Додаю трохи російського картоплі для пишності і яблучної кислинки для «характеру». І виходять у мене котлетки російсько-скандинавські.

Покроковий рецепт

Родзинка котлет в тому, що використовується не фарш, а порубана риба. Простіше купити готове філе. Якщо у вас ціла риба, ви знаєте, що робити: відрізати плавники, хвіст, голову. Зняти шкіру. Потім видалити хребет і всі великі та дрібні кісточки. Вийшло філе дрібно порубати. Рубати доведеться довго і ретельно. Можна скористатися блендером, але не м’ясорубкою!

Цибулю очистити, потримати під холодною водою (щоб менше сльозилися очі, ніж теж краще обполоснути холодною водою) і порізати дрібно-дрібно. Чим дрібніше, тим краще. Можна взагалі перетворити в кашку, так котлети будуть пишніше

З’єднати порізану рибу з цибулею, додати рослинне масло. Краще залишити промаринуватися в такому вигляді години на два. Але якщо ви поспішаєте, то маринувати не обов’язково.
Картоплю очистити, промити і не втрачаючи часу натерти на дрібній тертці.

Дивіться також:  Філе минтая під соусом з овочами і сиром

З яблуком вчинити так само, очистити від шкірки, вирізати серцевину і на дрібній тертці його. Яблука беріть кислих сортів. Довго натерте не тримати, швидше приступати до наступного кроку, так як і яблуко, і картоплю після чищення швидко окислюються і чорніють.

З’єднати замариновану рибу з картоплею і яблуком. Додати яйце, борошно, сіль, соду. Додавання соди – це маленький секрет гарної господині, так котлетки вийдуть пишніше. Гарненько перемішати, прямо вимісити як тісто. Маса повинна бути густою, трохи крутіше, ніж на оладки. Якщо на ваш погляд тісто дуже густе, то додайте трохи води, або вбийте ще одне яйце.

Поставити на вогонь сковороду з маслом, почекати розігріву і порційно викласти котлетну масу, використовуючи столову ложку, обсмажувати, поки з обох сторін не утвориться хрустка скоринка (вогонь середній або трохи менше).

Поки котлетки обсмажують на плиті, увімкніть духовку. Обсмажені котлетки переміщайте на застелений пергаментом деко без масла. У мене вийшло два заходи – дві сковороди котлеток. У духовку їх хвилин на 15, на маленький вогонь. При цьому можна накрити деко фольгою – тоді котлетки подтушатся. Або залишити відкритим – будуть ніжно-хрусткі кисло-солодкі котлетки російсько-скандинавські!

Подавати їх можна з будь-яким вашим улюбленим гарніром. Але я б не рекомендувала подавати з пюре, так як в самих котлетки їсти картоплю. Приємного апетиту!