Рубане солодке тісто-теорія

Рубане солодке тісто-теорія – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Рубане тісто частенько плутають з пісочним тістом, але це помилка, це не пісочне тісто.

Інгредієнти

Борошно – 250 г
Вершкове масло – 125 г
Цукор – 50 г
Яйця курячі – 1 шт.
Сіль – щіпка

Як приготувати Рубане солодке тісто-теорія

В пісочному тісті набагато більше цукру і воно більш розсипчасте. Ви можете ознайомитися з процесом приготування пісочного тіста. Рубане тісто – це тісто, до складу якого входить борошно, щіпка солі (для еластичності тіста), вершкове масло, цукор і яйце. Пропорції такі: 5 частин борошна, 2,5 частини масла, 1 частина цукру, 1 яйце, дрібка солі. Тобто, приміром, 250 р борошна, 125 р масла, 50 р цукру, 1 яйце, дрібка солі. Якщо яйце замінити на жовток, тісто виходить більш розсипчастим і ніжним. Так само, більш розсипчастим тісто виходить, якщо 1/3-1/4 борошна замінити на мелений мигдаль. Особливо часто мигдаль у складі тіста застосовують французи. А взагалі, мелений мигдаль можна замінити на будь-які горіхи або кокосову стружку. Тісто можна легко ароматизувати, додати ваніль, лимонний сік, цедру лимона або лайма, прянощі або ром. Тісто з ароматизаторами чудово підходить для випічки печива.

До речі, якщо в рубане тісто додати сир вийде сирне листкове тісто. Пропорції легко запам’ятати борошно-масло-сир в рівних кількостях.

Рубане тісто, так само як і листкове рубане (не солодке), боїться тепла, тому його треба замішувати швидко і бажано без рук, за допомогою 2-х ножів, комбайна або спеціального пристосування для перемішування тесту.

Для випічки основи під пиріг, після замішування, тісто необхідно розстелити у формі по дну, зробити бортики, поставити в холодильник на 30-60 хвилин або в морозильну камеру на 15 хвилин. Дно «наколоти виделкою», щоб при випічці тісто не роздулося. Випікати з вантажем 20-25 хвилин при температурі 200 градусів. При випічці основи, я накриваю форму з тестом пергаментним папером. Так, тісто залишається бліде, а рум’яне воно буде, коли будете випікати вже з начинкою. Тісто вийде при цьому менш сухим. Заготівля випікається в тому випадку, якщо ви використовуєте «рідку» начинку. Потім пиріг дозапекается ще близько 20 хвилин.

Якщо ви використовуєте «суху» начинку, заготовку під пиріг випікати не треба, тісто і так пропечеться. Приклад тому – пиріг з червоною смородиною і фундуком, подивіться,може мої фотографії надихнуть вас і ви захочете побалувати своїх близьких )).

Якщо ви робите печиво, розкачайте тісто холодними руками і за допомогою формочок виріжте печиво. Випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці близько 15 хвилин. Не варто чекати, щоб печиво підрум’янилося, вийде не дуже смачно. Запікайте печиво до золотистого кольору (з особистого досвіду).

Покроковий рецепт

Вершкове масло нарізати кубиками, перекласти в глибоку миску. Додати просіяне борошно і цукор.

Порубати до крихтоподібною консистенції.

Додати яйце, перемішати.

Тісто розподілити у формі руками, зробити невеликі бортики. Зробити проколи вилкою (щоб тісто не роздулося при випічці). Прибрати форму з тестом в холодильник на 30-60 хвилин або, якщо ви поспішаєте, в морозилку на 15 хвилин. По закінченні часу… якщо начинка «суха»: викласти начинку у форму випікати в духовці за рецептом.

Якщо рідка начинка: форму вистелити пергаментним папером, викласти вантаж (горох, квасоля). Поставити випікатися в духовку при температурі 200 градусів 12 хвилин. Потім вантаж і папір прибрати і підсушити дно ще 8 хвилин.
Далі за рецептом, наприклад:
пиріг з лаймом і згущеним молоком Key Lime…
тарталетки «Мохіто» з м’ятою і лаймом…
кошики з черешнею і сиром…