.
Інгредієнти
Тісто: | |
Яйця курячі – 4 шт.. | |
Цукор – 120 г | |
Какао-порошок – 3 чайні ложки | |
Розпушувач – 1 чайна ложка | |
Сода – на кінчику ножа | |
Борошно – 100-120 г | |
Для крему: | |
Шоколад – 100 г (гіркий) | |
Вершки – 2-3 столові ложки | |
Для крему: | |
Цукрова пудра – 50 г | |
Вершкове масло – 50 г | |
Харчовий барвник – дрібку | |
Вершки – 2-3 краплі (за бажанням) | |
Кондитерська посипання – для прикраси |
.
Покроковий рецепт
Інгредієнти…
Білки відокремити від жовтків. У білки ні в якому разі не повинні потрапити жовтки, інакше вони погано збиваються або взагалі не піднімаються. Так само, білки бояться жиру і води. Ознайомтеся із правилами збивання білків, не полінуйтеся, якщо ви любите піч, вам це в майбутньому стати в нагоді.
Жовтки збити з половиною цукру до светложелтого відтінку (не обов’язково міксером, можна просто виделкою).
Додати розпушувач тіста і какао.
Додати соду.
Щоб отримати темний колір бісквіту необхідно додати трохи соди. Поясню чому… Какао по своїй природі – кислий продукт і якщо його обробити лугом воно сильно потемніє. З лугу у нас на кухні – сода. Відповідно, змішуючи у випічці какао і соду, ми отримаємо темний насичений колір бісквіту.
Якщо ви хочете отримати ще більш темний колір тесту, треба покласти більше соди, але випічка після цього буде не смачна. Тому Shirley O Corriher у своїй популярній книзі “Bakewise” запропонувала змішати соду з какао і додати трохи гарячої води, а може бути і прокип’ятити отриману суміш. Поки все буде кипіти, сода випаруватися, встигнувши пофарбувати суміш в темно-коричневий колір. Смаку соди після цього у випічці ви не відчуєте.
Білки збити міксером з цукром до піків. Загальний час збивання білків у мене становить близько 10 хвилин, але все залежить від глибини посуду, кількості яєць і потужності міксера. Не забудьте, що білки збільшуються після збивання в 7-10 разів, так що візьміть посуд побільше.
Викласти білки в шоколадне тісто. Акуратно і ніжно перемішати.
Додати просіяне борошно. Акуратно, не поспішаючи, захоплюючи тісто з борошном ложкою знизу-вгору, перемішати. (Якщо ви будете активно заважати, бульбашки, які перебувають у збитих білках лопнуть і бісквіт не підніметься).
Викласти шоколадне тісто в змащену вершковим маслом форму. Випікати темний шоколадний бісквіт вже в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25-30 хвилин. Готовність пирога перевірити зубочисткою.
Готовий пиріг остудити, нарізати на 8 частин. Відкласти в сторону.
Приготувати «зелений» масляний крем.
Розм’якшене вершкове масло змішати з цукровою пудрою до однорідної маси. Додати харчовий барвник зеленого кольору. (Я помітила, що барвник краще розчиняється в рідині, набуває яскравий зелений колір, тому додала 1/2 чайної ложки вершків). Все перемішати.
Приготувати ганаш.
Шоколад наламати на шматочки, розтопити на водяній бані, додавши трохи вершків. Перемішати до однорідної маси блискучого кольору. Кожен шматочок бісквіта намазати шоколадним кремом. (Поверхню можна зробити гладкою при допомоги ножа).
Масляний крем перекласти в щільний пакет, зрізати куточок, видавити на шоколадну поверхню тістечка.
Прикрасити кондитерської присипкою.
Зробити не глибоку проріз маленьким ножем по центру тістечка, вставити шоколадну «ніжку» для «ялинки».
Виходять ось такі темні шоколадні тістечка «Ялинки».
Приємного апетиту!
І з наступаючим Вас Новим роком!
Нехай надії збуваються, а мрії стануть реальністю!