Том-ям, гаряче серце Таїланду

Том-ям, гаряче серце Таїланду – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

У світі не існує європейця, який, вперше спробувавши добре зварений тайський суп, не прийшов би в повний захват і не отримав би смакове задоволення.

Інгредієнти

листя каффір-лайма – див. рецепт
лемонграс – див. рецепт
галангал – див. рецепт
паста Том-Ям – див. рецепт
кокосове молоко – див. рецепт кокосовий порошок

Як приготувати Том-ям, гаряче серце Таїланду

У нашому сучасному світі люди Європи і Америки просто збожеволіли на етнічної кухні, що, безумовно, зачіпає французів за живе. Приміром, в Америці, на каемках доріг часто трапляються банери, на яких вам пропонується спробувати справжній етнічний гамбургер (Саме! Гамбургер можна спробувати з китайським, тайським або навіть корейським смаковими відтінком). На білбордах так і вказують «Скільки людей, стільки й смаків. А який смак твій?».

У цьому-то й полягає справжній дух етнічної тайської кухні: різноманіття смаків збиває з ніг, як міцне вино. Постулат тайської кухні свідчить, що в страві має міститися відразу п’ять основних смаків: гострий, солодкий, кислий, солоний і гіркий. А що стосується самого Таїланду, їжа там може бути настільки гострою, що аж сльози з очей. Тому особливість тайської кухні полягає в тому, щоб знайти баланс, знайти смакової межа.

Інгредієнти для Те-Яма характерні всіма джерелами тайської кухні, і досить рідкісні для Європи, але не поспішайте засмучуватися. У багатьох великих містах Росії можна знайти тайський магазинчик, в якому обов’язково продаються набори основних інгредієнтів для Те-Яма. До того ж, хто шукає, той завжди знайде!

Основні складові тайського супу Том-Ям: листя каффір-лайма – щільні зелені, схожі на свіже лавровий лист, гострі на смак і запашні листя цитрусового; лемонграс – жорсткі рослини, схожі на коренеплід зеленого цибулі, з концентрованим лимонним ароматом без кислого акценту; галангал – схожий на корінь імбиру з квітково-цитрусовий аромат; паста Том-Ям – зібрання різних приправ; кокосове молоко (кокосовий порошок як заміна) – основа бульйону.

Покроковий рецепт

Приготування Тому-Яма не є чимось важким, що потрібно осягати століттями, аж ніяк, приготувати хороший суп в тайському стилі зможе навіть новачок, який буде суворо дотримуватися наступного порядку дій. Для початку потрібно приготувати хороший, наваристий бульйон з «довгограючою» курки, не шкодуйте часу на приготування бульйону, чим смачніше бульйон, тим смачніше і суп.

Як тільки курка стала м’якою, курку вийняти і залишити остигати до кімнатної температури під кришкою. Бульйон процідити і відміряти приблизно один або півтора літра, змішати з такою ж кількістю кокосового молока і поставити на маленький вогонь (не доводьте до кипіння!).

В окремій сковорідці на зачищеному вершковому маслі підсмажуємо листя лайма, лемонграс нарізаний кроками, і галангал, так само, нарізаний кроками. Всі смажимо до повної віддачі ароматів і висипаємо в бульоновую основу (а ось тепер сміливо додаємо температури і доводимо до кипіння).

Поки наш суп доходить, ми додаємо суміш приправ для Те-Яма, і після того, як суп закипів, ставимо малий вогонь і доводимо до смаку (можна додати сік лайма, сіль, перець та інше, що додасть бажаний смак).

Знаючи як приготувати основу, ви сміливо зможете придумати свій, особливий спосіб приготування цього шедеврального страви. Багато людей, додають в основу все, що є під рукою в холодильнику. Не є винятком печериці і помідори черрі, креветки і кальмари, петрушка і кріп.

У приготуванні даного тайського вишуканості вас ніщо не обмежує, включайте фантазію і робіть нові світові шедеври! Приємного апетиту!