Одним із смачних страв серед плову, є Бехили палів. Готують і їдять його в більшій мірі восени і взимку, так як в цей час вже дуже багато стиглої айви.
Інгредієнти
рису – 1 кг | |
баранини – 0,7 кг | |
моркви – 0,7 кг | |
цибулини – 3 шт. | |
айви – 2 шт. | |
соняшникової олії – 300 гр. | |
сіль, червоний перець і зіра за смаком. – по смаку |
Рецепт з глибини століть, дуже старовинний і смачний. Узбекистан, справжній рай, де росте цей дивовижний диво – плід, який обов’язково використовують у приготуванні багатьох страв. Одним з таких є плов, ще його називають узбеки Бехили палів. Готують і їдять його в більшій мірі восени і взимку. В цей час вже дуже багато стиглої айви, а якщо збереглися запаси з минулого року, тоді роблять плов і навесні.
Покроковий рецепт
Готуємо продукти, які нам знадобляться.
В першу чергу беремося за м’ясо. Багато не потрібно, так як будуть використовуватися плоди айви. Баранину ножем нарізаємо великими квадратними шматочками, не рекомендується використовувати сокиру, щоб не траплялися дрібні кісточки.
Далі використовуємо нарізану ріпчасту цибулю півкільцями. Морква ріжемо довгими шматочками, соломкою. Для приготування страви використовуємо плоди айви бажано кислуватих сортів, але якщо ні, то беремо ті, що є під рукою. Розрізаємо вздовж на дві половинки і очищаємо від насіння.
Наповнюємо в казан маслом, можна соняшниковою, кукурудзяною, але ідеально використовується тільки курдючне сало. Добре нагріти і покласти в киплячу олію баранину і щіпку зіри, при цьому не забути посолити. Обсмажувати до тих пір, поки не утвориться рум’яна кірочка.
Потім опускаємо в казан цибулю, який обсмажуємо до прозорого золотистого кольору. Поверх всіх інгредієнтів викладаємо рівним шаром моркву і айву. Починаємо гасити на середньому вогні.
Всі продукти повинні знаходитися повністю в маслі, акуратно перемішати і тушкувати до тих пір, поки айва не буде готова. Виймаємо готові плоди в окремий посуд, доливаємо потрібною кількістю гарячої води, щоб повністю покрилося вміст в казані. Доводимо до кипіння, потім зменшуємо вогонь і залишаємо нудитися на одну годину.
Солимо казан. Він повинен бути злегка пересолений. Заправляємо його в нього червоним перцем, зірою.
Тепер підійшла черга і до рису, який необхідно дуже ретельно промивати, поки вода не стане чистою і прозорою. Плоди викладаємо в казан і зверху за допомогою шумівки рівним шаром викладаємо рис. Він повинен бути повністю покритий зирваком. Збільшуємо вогонь і стежимо за тим, як рис вбирає в себе всі прянощі.
Коли вода повністю випаруватися, перевертаємо верхній шар рису, щоб він не залишився підлозі вареним. Потім потрібно зібрати рис у вигляді гірки до середини казана.
Дерев’яною паличкою робимо отвори в плові до самого дна, щоб вийшла вся залишилася там волога. Вогонь зменшуємо до мінімуму, накриваємо рушником казан, а зверху ще й кришкою. Так упарюємо плов приблизно 30 – 40 хвилин.
Узбецький плов готовий! Піднімаємо кришку і дістаємо айву. Перемішуємо, викладаємо на ляган, а зверху порізану айву. Приємного апетиту!