Вівсяний квас

Вівсяний квас – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Показник, що квас пора б оновити – втрата різкості смаку. Тоді треба прибрати велику частину відпрацьованого зерна, додавши свіжого, і повторити весь процес. Напоєм можна насолоджуватися знову!

Інгредієнти

Овес цільнозерновий – 300 грам голозерний, без оболонки
мед/цукор – 1 ст. ложку повну/3 ст. ложки
родзинки – 10 грам
очищена вода – 3 літри

Як приготувати Вівсяний квас

Про те, що квас придуманий не сьогодні, а має глибокі прадавні коріння – відомий факт. Він фігурує в казках і прислів’ях, в приказках і билинах. Це напій не тільки російської, але обший слов’янської традиції і культури. Квас був популярний як серед селян, так і знаті. Навіть царі не гребували його. Сакральність квасу виражена в тому, що його шанували нарівні з хлібом. По суті, він і є хліб, але тільки рідкий. Можна сказати, що квас – це хліб у своєї рідкої субстанції.

Рецептів цього дива напою безліч. Приготування його вимагає певних знань, тонкощів і секретів. Але всі вони в своїй основі мають одну складову – зерно(будь-яке), мед (натуральний)/цукор і воду.

Серед них є один дуже простий і доступний. Він настільки простий, що його можна назвати рецепт «для лентяек». Це квас з цільнозернового вівса. Овес, при бажанні, можна проростити. І з пророщеного зробити все теж саме. У складі всього 4 інгредієнта – овес голозерний, мед ( цукор можна, з причини алергії), ізюм (так само як і мед, сприяє швидкому бродінню) і вода – якщо є джерельна, ключова – найкращий варіант. Якщо ви міський житель – тоді фільтрована. Все висипається і додається в банку, змішується і відправляється на бродіння в тепле місце (3-4 дні). Зерно повинно розбухнути, з нього буде виділятися біла субстанція – основа злаку. Квас при збовтуванні має мутнувато-білий колір. Коли він добре дозріє – можна використовувати як основу для окрошки. А ще їм протирають вранці обличчя – адже овес прекрасний відбілювач для особи, що надає йому матовість.

Квас з вівса:
-охолоджує у спеку;
-виводить радикали, тобто працює як антиоксидант);
-застосовується як основа для окрошки;
-наповнює силою тіло і дух веселить;
-може бути косметичним засобом;
-і просто смачний напій!
Пийте з задоволенням!

Покроковий рецепт

Приготувати всі інгредієнти.

Овес ретельно промити.

Викласти в чисту трилітрову банку.

Додати столову ложку ( з гіркою) меду. Якщо є на мед алергія – замінити цукром – 3 столові ложки.


Обполоснути родзинки і відправити туди ж, слідом за медом.

У банку вилити 2 літра чистої, відфільтрованої холодної води.

Закип’ятити 1 літр і долити до горлечка. Щоб запустити процес бродіння – розчин повинен бути теплим, але не гарячою і не холодною! Добре перемішати.

Накрити ганчірочкою і відправити в тепле місце, наприклад до батареї. Дня два-три перемішувати і пробувати. На третій -четвертий день, коли з’явиться в квасі різкість – все злити. Зазвичай перша порція має особливий характерний смак, не дуже приємний, хоча кому як. А з другого заходу Ви оціните всю принадність цього напою і з нетерпінням будете чекати його дозрівання.