Деруни

Час приготування: 2 години

Старовинне європейське страви. Вживається не тільки як випічка, але як гарнір до м’ясних страв.

Інгредієнти

Кількість порцій: 16
Картопля — 2,5 кг
Цибуля ріпчаста — 300 гр
Борошно — 500 гр
Яйця — 5 шт
сіль — за смаком
перець — за смаком

Як приготувати Деруни

У моєму дитинстві мама часто балувала нас різноманітною випічкою. Одним з яскравих спогадів були якраз деруни. Нас було троє дітей, і поки мама дожаривала до кінця, дерунів вже не залишалося. Вже вони були смачні. Зараз вже і у мене є сім’я. Хоч вона й не така велика, звичка готувати великими порціями залишилася.

Покроковий рецепт

1

Для початку нам необхідно очистити картоплю і цибулю від шкірки. У нас в сім’ї деруни це сезонне блюдо. Після того як викопаємо картоплю, добірна іде в погріб на зимове зберігання, а дрібна, не пройшла контроль, переробляється. В тому числі і на деруни. Так що чистимо картоплю, моєму і починаємо перетирати на середній тертці.
Якщо у вас немає кухонного комбайна, то перетирати вручну досить утомливо. Тертку можна замінити м’ясорубкою. Суть в цілому не зміниться, але знадобиться більше борошно і тим самим зросте калорійність страви (вона й без того не маленька).

2

Далі у будь-який доступний спосіб подрібнюємо цибулю. Це може бути м’ясорубка або блендер з подрібнювачем. Хоч на тертці.

3

Знаходимо таз побільше і викладаємо в нього підготовлені інгредієнти. Картоплю , цибулю змішуємо з яйцями, сіллю і перцем.

4

І в останній момент додаємо борошно. Ретельно перемішуємо до повного розчинення грудочок борошна. Тісто по консистенції має нагадувати густу сметану.

5

Ставимо найбільшу по діаметру сковороду грітися на плиту. Ллємо олію так, щоб дно було повністю покрите. Столовою ложкою викладаємо тісто на сковороду і розрівнюємо до товщини 0,5 мм. Обсмажуємо до золотавої скоринки на середньому вогні.

6

Потім перевертаємо і під кришкою, доводимо до готовності. Подавати таку страву найкраще зі свіжою сметаною і овочевий нарізкою. Приємного апетиту!

Дивіться також:  Смажена яловичина зі спаржею