Ніжні ватрушки з ніжною сирною начинкою стануть прекрасним варіантом випічки на вашому святковому столі!
Інгредієнти
Молоко – 300 мл | |
Борошно – 700 гр | |
Яйця курячі – 3 шт. | |
Дріжджі – 11 гр або 30 гр. свіжих дріжджів | |
Сіль – 1 ч. л. | |
Цукор – 6 ст. л. 4 – в тісто, 2 – в начинку | |
Ванілін – 1/2 ч. л. | |
Сир – 200 гр | |
Родзинки – 50 гр | |
Маргарин для випічки – 100 гр | |
Рослинне масло – 20 мл для змащування форми |
Ароматна ванільна ватрушка – сонячна випічка з дитинства. Ватрушки є стравою давньоруської кухні. Здавна слов’яни пекли це ласощі на свята пригощали близьких. Ватрушки виготовлялися великими і маленькими, з сиром, варенням, фруктами і навіть з картоплею та грибами. Вони випікалися у розжареній печі і лунали на свята родичам, близьким, друзям і коханим. Ватрушка вважалася символом любові і пошани до людини.
Зараз ми теж їмо цю ароматну і смачну випічку. Хто за святковим столом, а хто просто вранці до чаю. Рецептом цієї страви зі мною поділилася мама, я ж розповім вам, як готують ватрушки в моїй родині.
Покроковий рецепт
Для початку підготуємо всі інгредієнти для випічки. Молоко підігріти, щоб воно було теплим, але ні в якому разі не гарячим. Обов’язково просіяти пшеничне борошно.
Готуємо опару: змішати молоко з сухими дріжджами, всипати 2 столові ложки цукру. Просіяти в опару борошно, приблизно 4 столових ложки. Ретельно перемішати.
Опару накрити рушником і відправити в тепле місце підходити на 20 хвилин. Використовуйте тільки рушник, а не харчову плівку, щоб тісто могло “дихати”.
Тим часом розтопити в духовці або мікрохвильовій печі маргарин до однорідного стану.
Приступаємо до приготування начинки. Насамперед, слід залити окропом ізюм і залишити для розпарювання на 10 хвилин. Потім гарненько віджати вологу, щоб начинка не була рідкою.
Ретельно перетерти виделкою сир з ваніліном і двома столовими ложками цукру. Сир краще всього брати 5 % жирності, щоб начинка не витекла, але і не була занадто сухий.
Потім слід відокремити яйця наступним чином: за два жовтки окремо і два білка з цілим яйцем окремо. Один жовток використовуємо для начинки, другим будемо змащувати вироби, а яйце і білки підуть в тісто.
Перемішати сир з жовтком, додати родзинки. Начинка для наших ватрушок готова.
Збити яйце з білками і ще двома ложками цукру до легкої піни.
В опару обережно ввести розтоплений охолоджений маргарин, влити яйця, всипати 1/2 чайної ложки солі і близько 500-600 гр. борошна, просіяти через ситечко.
Замішуємо мягенькое тісто. Не варто сильно забивати випічку, беріть борошна стільки, щоб тісто залишилося повітряним. Орієнтиром має бути те, що тісто перестане бути липким.
Відправляємо тісто підходити на 1 годину. За цей час, через кожні півгодини, варто обминати тісто і відправляти підніматися знову. Отже, за годину ви повинні тісто обім’яти двічі.
Коли наше тісто піднялося досить, ми починаємо формування ватрушок. Для цього розкачуємо тісто товщиною в сантиметр. Вирізаємо чашкою або стаканом круги для майбутніх ватрушок. Краю чашки заздалегідь варто посипати борошном, щоб тісто не прилипало.
Змащуємо деко олією, або вистилаємо пергаментом для випічки. Розкладаємо на нього кружечки з тіста і залишаємо ще на 20 хвилин.
Потім продавлюємо склянкою поглиблення в центрі наших кіл. Дно склянки також посипаємо борошном. Робимо це акуратно, щоб не продавити дно кола.
У заглиблення ватрушок викладаємо начинку, приблизно одну чайну ложку. Не варто класти занадто багато начинки, адже в такому випадку тісто не зможе достатньо піднятися.
Змащуємо наші ватрушки перетертим жовтком. Я додаю до жовтка ще і чайну ложку меду, так вироби виходять солодший і ароматні.
Ставимо наші ватрушки випікатися в духовку приблизно на 20-30 хвилин. Температура випікання повинна бути приблизно 180-200 градусів. Так як у мене електрична духовка, я випікаю ватрушки при 180 градусів.
Коли ласощі зарум’яниться, перевірте тісто зубочисткою або сірником: якщо вона виходить з тіста суха, значить випічка готова. Тепер сміливо можна подавати гарячі ватрушки до столу. Приємного чаювання!