Інгредієнти
Шийка барана – 1,2 кг | |
Морква – 2 шт. | |
Ріпчаста цибуля – 2 шт. | |
Часник – 3-4 зубчики | |
Помідори – 2 шт. | |
Сіль – за смаком | |
Розмарин – 2 – 3 гілочки | |
Перець горошок – 1 чайна ложка | |
Шафран – 1/2-1 чайна ложка | |
Вода – 1 стакан |
Як вибрати м’ясо баранини?
Якщо ви будете купувати м’ясо баранини, зверніть увагу на його колір. Колір баранини повинен бути світло-червоний, а кістки з червонуватим відтінком. Жир обов’язково повинен бути білий, «воскової». Жовтизна жиру «говорить» про те, що перед вами старий баран. Старий баран так само має різкий запах. М’ясо барана (це видно на 5-му фото і на 8-ом) частенько покрита плівкою. Не плутайте, це не жир. При запіканні ця плівка захищає м’ясо від пересихання. Однак, якщо вона занадто товста, бажано її зрізати. Для того щоб м’ясо не вийшло сухим, його важливо не перетримати в духовці, а так само запікати при малій температурі і у великій кількості соусу. З м’ясом баранини відмінно поєднуються розмарин і часник. При бажанні можна додати чебрець. Їсти м’ясо баранини прийнято гарячим. Рецепт “прийшов” до нас зі східної сторони, на жаль, точно не знаю з якою, тому віднесу його до грузинської кухні.
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Для початку підготуємо овочі. Моркву і цибулю почистити. Цибулю крупно нарізати. Морква і помідори нарізати великими кубиками (помідори трохи більші, ніж моркву). Часник почистити, відкласти поки в сторону.
Для початку підготуємо овочі. Моркву і цибулю почистити. Цибулю крупно нарізати. Морква і помідори нарізати великими кубиками (помідори трохи більші, ніж моркву). Часник почистити, відкласти поки в сторону.
Баранячу шийку помити, обсушити. У сковороді розжарити олію. Обсмажити на сильному вогні на олії баранину до золотистої скоринки. Смажити м’ясо потрібно з усіх боків.
Вогонь злегка зменшити, закинути цибулю. Смажити цибулю до золотистого кольору, хвилин 5, періодично помішуючи.
Потім закинути моркву і часник, пропущений попередньо ножем. Смажити все ще декілька хвилин.
Поки все смажиться-тушкується приготувати шафрановую воду. В 1 склянці води (приблизно 150 – 200 мл) розчинити шафрановий порошок (можна використовувати шафрановую нитка). Отриману суміш вилити у ємкість із смаженої шийкою, цибулею та морквою. Суміш посолити. Закинути рожевий і білий перець, пару гілочок розмарину і тушкувати під закритою кришкою близько 30 – 40 хвилин.
Запечена баранина з морквою і помідорами готова!
… Інший бік 🙂 .
Подавати до столу відразу.
Приємного апетиту!
З Наступаючим Новим Роком, друзі!