Найпринциповіше в борщі: правильно підготувати буряк і зробити засмажку. Зажарка хоч і додає калорійності, але обов’язкова. Без неї смак супу не так насичений.
Інгредієнти
м’ясо – 400 г свинина або яловичина на кості | |
буряк – 2 шт невеликі | |
морква – 1 шт | |
цибуля – 2 шт | |
томатна паста – 2 ст. ложки | |
лимонна кислота – щіпка | |
капуста білоголова свіжа – 300 г | |
картопля – 3 шт середній | |
сіль – за смаком | |
сметана для подачі |
Для приготування смачного, наваристого борщу доведеться докласти зусиль, витратити час, але результат нагородить вас з трійцею. Не дивно, що саме цей суп вважається вершиною майстерності хазяєчки. Борщем заманюють в свої мережі неодружених чоловіків незаміжні дами (жарт).
Секрети приготування борщу припасені у кожного поважаючого себе шеф-кухаря, я ж хочу поділитися з вами своїми невеликими сюрприз. Для зручності сприйняття розкривати їх буду в процесі приготування супу.
Покроковий рецепт
Основа будь-якого супу – це бульйон. Звичайно, приготування бульйону можна виділити в окрему тему, скажу коротко головне.
Отже, м’ясо промиваємо проточною водою, кладемо в каструлю з холодною водою. Наливайте Воду в обсязі, що перевищує кінцевий в два рази. Тобто якщо потрібно 1,5 літра бульйону, то води наллємо 3 літри. Поставте каструлю на повільний вогонь. Це важливо! Вода повинна поступово нагріватися, тоді м’ясо розвариться, буде м’яким. Для бульйону беріть яловичину, або яловичину зі свининою. Смачніше суп вийде з м’яса на кістці. Знімайте піну до закипання. Після закипання накрийте каструлю кришкою і залиште на мінімальному вогні на 2 – 2,5 години. Посоліть за смаком.
Очищений і вимитий ріпчасту цибулю нарізаємо за бажанням кубиками або соломкою. Обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом. Туди ж додаємо моркву, натерту на дрібній або середній тертці. Тушкуємо до м’якості.
Потім додаємо буряк, натерту на крупній тертці або нарізану брусочками. Рада – додайте трохи лимонної кислоти або збризніть буряк ложкою лимонного соку. Так вона не втратить насиченість кольору, не пожовтіє. Смажимо хвилин 5-10 і додаємо томатну пасту. Перемішуємо і тушкуємо ще 5-7 хвилин. Якщо густа паста, додаємо воду.
Поки готуються овочі, займемося капустою і картоплею. Їх необхідно помити, картоплю почистити. Капусту шаткуємо й закладаємо в бульйон (м’ясо при цьому виймаємо). Після капусти закладаємо порізану кубиками картоплю (черговість дотримуватися важливо).
Відварене м’ясо також нарізаємо кубиками і кладемо в суп. За 5 хвилин до кінця викладаємо зажарку і консервовану квасолю. Як визначити, що через 5 хвилин суп буде готовий? Спробуйте капусту. Коли вона вже досить м’яка – сміливо викладайте зажарку і вимикайте суп через 5 хвилин. Наш борщ готовий!