Макові рулети з помадкою багато хто пам’ятає ще зі шкільних часів, як купували їх в кіосках, кулінарії, шкільних їдальнях…
Домашні…вони набагато смачніше, а головне – їх многооо!
Інгредієнти
Борошно – 600 г + 100 г для замісу | |
Молоко – 250 мл в тісто +200 мл у мак + 5 ст. л для глазурі | |
Дріжджі сухі – 1 ст. л. з гіркою | |
Масло вершкове – 100 г в тісто +30 г у мак + 2 ст. л. для глазурі | |
Масло рослинне – 2 ст. л. | |
Цукор – 250 г в тісто + 4 ст. л. мак | |
Цукрова пудра – 100 г | |
Яйця – 2 шт | |
Сіль – 1 ч. л. без гірки | |
Мак – 150 г | |
Какао-порошок – 4 ст. л. з гіркою |
Вони такі м’які, солодкі, з хрустким маком всередині і м’якою шоколадною глазур’ю зверху. Ці булочки прекрасні!
Покроковий рецепт
Спочатку готуємо всі інгредієнти для тіста.
Беремо глибоку миску і готуємо опару: змішуємо підігріте до 38 градусів молоко, по 2 ст. л. з гіркою борошна і цукру, дріжджі.
Все перемішуємо, позбавляючись від грудочок. Накриваємо х/б рушником і ставимо в тепле місце на 30 хв.
Поки опара підходить, збиваємо міксером яйця з цукром і сіллю. Зменшуємо обороти на мінімум і вливаємо розтоплене вершкове масло збиваємо. У результаті в нас має вийти повітряний яєчно-масляний крем.
До готової опару додаємо нашу суміш.
Потім потроху просіюємо в миску борошно, вимішуємо тісто.
Після додавання 600 г борошна тісто швидше за все ще буде липнути до рук. Вливаємо олію, трохи вимішуємо.
Далі насипаємо трохи борошна на стіл і вимішуємо, робимо це не кваплячись, підсипаємо борошно по чуть чуть. Тут дуже важливо, щоб тісто залишилося повітряним і м’яким. Використовуємо 100 г борошна на заміс, краще менше, ніж більше!
Отже, наше м’яке, повітряне, трохи липке тісто відправляємо назад в миску і накриваємо рушником. Так воно постоїть близько 1,5 години, поки не збільшиться в об’ємі вдвічі.
В цей час займемося підготовкою начинки. Мак заливаємо молоком, додаємо 2 ст. л. цукру і ставимо на вогонь. Після закипання варимо суміш на мінімальному вогні 10 хв. Після накриваємо кришкою і даємо настоятися близько години.
Наше тісто підійшло. Обминаємо його гарненько і знову прибираємо в миску під рушник ще на годину.
Поки чекаємо тісто, розберемося з маковою начинкою. Попереджаю одразу – доведеться повозитися! Мак треба гарненько віджати, для цього пропоную використовувати дрібне ситечко і ложку. Процедура важка, але мак наш повинен бути сухим, інакше булочки осядуть при випіканні.
Віджатий мак перекладаємо в блендер, додаємо 2 ст. л вершкового розм’якшеного масла і 2 ст. л. цукру. Пробиваємо мак на низькій швидкості секунд 20. Замість блендера можна використовувати звичайну ступку.
Готове тісто розрізаємо на дві рівні частини. Беремо одну частину і розгортаємо її в пласт товщиною близько 5-8 мм. Поверх тіста рівномірно розподіляємо половину нашого маку.
Загортаємо тугий рулетик. Ріжемо його на шматочки по 5-6 см. і відправляємо на деко, застелений пекарської папером.
З другою частиною тіста поступаємо аналогічно. У мене все макові булочки помістилися на один лист.
На рулетиках робимо надсічки тупою стороною ножа (вдавлюємо його гарненько і відпускаємо) і залишаємо їх піднятися на 20 хвилин, поки наша духовка розігрівається до 180 градусів.
Якщо ви не будете змащувати готові булочки глазур’ю, то перед тим, як відправити заготовки в духовку, змастіть їх яєчним жовтком. Я ж цей етап пропускаю).
Расстоявшиеся булочки відправляємо в духовку на 15-20 хв. Випікаємо до золотистої скоринки.
Поки чекаємо булочки, готуємо глазур. Ну… тут все просто і швидко). Беремо какао, молоко, цукрову пудру (я попередньо перемолола цукор в кавомолці) і вершкове масло. Всі нагріваємо і вимішуємо до однорідної консистенції.
Ну…тут я відволіклася і забула сфотографувати готову глазур для наших булочок. Вона повинна бути досить густий, але тягуча і легка в нанесенні.
Готовим булочкам з маком даємо трохи охолонути і прямо на деко змащуємо глазур’ю. У мене вийшло 14 штучок!
Ось така краса і смакота))). Діти і чоловік були задоволені і половину з’їли відразу ж!
На наступний день булочки нітрохи не затверділи і не зачерствели і були успішно доедены)