Долма (голубці у виноградному листі)

Долма (голубці у виноградному листі) – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Долма – одне з найвідоміших національних страв Кавказу, а також Молдови. Дуже смачне, ситне блюдо. Підійде як для святкового застілля, так і для сімейної вечері.

Інгредієнти

Фарш: яловичина+свинина – 600 гр.
Цибуля ріпчаста – 2 середні головки.
Рис відварний – 0,5 ст.
Бульйон – 1 літ.
Зелень: кріп, петрушка, кінза, базилік. – за бажанням
Спеції – за бажанням
Сметана – 300 гр.
Сік лимона – 1-2 ч. лож.

Як приготувати Долма (голубці у виноградному листі)

Долма – страва дуже схоже на голубці. Різниться в тому, що м’ясний фарш загортається в лист винограду, а не капусти.

Покроковий рецепт

Це блюдо зовсім нескладне в приготуванні. Більше часу займають заготовки, а саме підготовка виноградного листя. Раніше долму я готувала тільки в сезон – кінець Травня – середина Червня, коли виноградні листя ще молоді. Для рецепту підходять 3 або 4 тий лист від краю лози, так, щоб за розміром лист був як долоня. Зараз долму готую в будь-який час року, так як навчилася зберігати заготівлю листя – я їх просто заморожую і зберігаю в морозильній камері. Попередньо звернувши листя порційно в трубочку.
Отже, приступимо до приготування страви:
Дістати виноградне листя з морозильної камери, залити водою і нехай вони поступово розморожуються (якщо це все ж свіжі листи, то їх треба залити окропом і залишити на 5-7 хвилин). Традиційно в долму кладуть баранину, але якщо у Вашому регіоні немає баранини, або Ви її не любите, можна замінити яловичим фаршем або звичним – яловичина і свинина. До м’яса додала дрібно порізану цибулю, відварений рис, перець мелений, сіль. Так само додається зелень кінзи, базилік, кріп, петрушка і т. д. Якщо не сезон, то сухі приправи з цими травами. Фарш добре перемішати.

На кожен виноградний лист викладаємо трохи м’ясного фаршу і загортаємо, як голубець. Так продовжуємо з кожним листочком, поки не закінчиться фарш.
На дно каструлі кладемо пару виноградного листя, можна некондицію і закладаємо всі заготовки долми. Заливаємо бульйоном або водою так, щоб заготовки були повністю покриті. Накриваємо тарілкою і ставимо вантаж, щоб в процесі варіння долма не розкрутилася.

Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь на мінімум і залишаємо готуватися на 1-1,15 ч.
Вимикаємо вогонь, даємо настоятися 10 хв.

За цей час у сметану додаємо сіль, трохи лимонного соку, гіркий перець і подрібнену зелень: кінза, петрушка, кріп, базилік.
Рекомендую приготувати.

Приємного апетиту!