Інгредієнти
Борошно – 200 г | |
Вершкове масло – 100 г (холодну) | |
Сметана – 200 г | |
Сіль – щіпка | |
Молоко – за необхідності (холодну) | |
Крохмаль – 2-3 столові ложки | |
Виноград – 300 г (кишмиш) |
Галета – це французька коржик з прісного тіста. Як приготувати галету в домашніх умовах?
Немає нічого складного! Думаю, всі перераховані інгредієнти кожна господиня знайде у себе на кухні. При такому простому переліку продуктів виходить дуже смачний пиріг з виноградом. Основа галети – рубане тісто на сметані. Сметана замінює рідина (на відміну від звичайного рубленого тесту) і надає характерну кислинку тесту. Сметанку краще брати хорошу, густу. Начинкою можуть бути будь-які ягоди. Дуже смачно з вишнею, смородиною, агрусом. Був сезон винограду і я, для утилізації цієї ягоди, використовувала кишмиш. Для того, щоб галета вийшла смачною і соковитою, не шкодуйте начинки!
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Приготувати рубане тісто (тільки замість яйця або крижаної води використовуємо сметану і холодне молоко). На плоскій поверхні порубати холодне вершкове масло з просіяним борошном і дрібкою солі (сіль зробить тісто більш еластичним).
Зібрати “крихітку” в гірку, зробити поглиблення у вигляді колодязя. Викласти в нього сметану.
Замісити швидко тісто . (Швидко, тому що від тепла рук масло тане. У слідстві чого, ви додасте борошна більше ніж треба і, відповідно, тісто при випічці вийде жорстким). Для замісу тіста в кулю додати трохи молока (може бути 1,2 або 3 столові ложки, дивіться за своїми відчуттями).
Рубане тісто на сметані повинне вийти еластичним і приємним на дотик, не прилипати до рук. Загорнути тісто у харчову плівку або поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 30 хвилин або в морозильну камеру на 10 хвилин.
Виноград помити, очистити від гілочок. (Якщо ви не брали киш миш, виноград розріжте навпіл і видаліть кісточки).
Розкачати з тіста дуже-дуже велике коло. Посипати центр крохмалем (коли при випічці виноград дасть сік, крохмаль зробить свою справу). Викласти в центр виноград (якщо виноград не досить солодкий, можна посипати цукром).
Краями тіста накрити виноград, залишаючи серединку не закритою.
Відкриту серединку пирога накрити кружком з фольги (щоб при випічці виноград не горів). Випікати галету з виноградом в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин (плюс/мінус 5 хвилин). За 5 хвилин до закінчення випічки прибрати фольгу. Змастити зверху пиріг молоком (яєчком або навіть водою) для придбання рум’яної скоринки. Продовжити випікати ще 5 хвилин. Перед нарізкою дати пирогу відпочити 10 хвилин.
Приємного апетиту!