Голубці одне з моїх найулюбленіших страв. Хоч процес приготування і довгий, і трудомісткий, я дуже часто готую їх для своєї родини. Смачні, ситні, красиві вони завжди будуть до речі як у повсякденному меню, так і на святі.
Інгредієнти
Капуста білокачанна – 1 шт. | |
Рис – 200 г | |
Ріпчаста цибуля – 200 г | |
Морква – 100 г | |
Вершки – 300 мл | |
Томатна паста – 150 г | |
Сир твердий – 150 г | |
Рослинне масло – 50 г |
Багато господині дуже рідко або взагалі ніколи не готують голубці, з-за, на перший погляд, складного способу приготування, але варто раз зайнятися цією справою і ви зміните свою думку.
Для приготування використовую білокачанну капусту не дуже твердих сортів, а також пекінську капусту. Смак буде однаково гарний, а для заливки будь соус на свій розсуд, наприклад сметанний або сметанно-томатний. Рис беру довгозернистий пропарений, м’ясо – будь-яке. Ну все, почнемо.
Покроковий рецепт
Продукти, які знадобляться.
Ставлю відразу дві каструлі з підсоленою водою на плиту, одну для відварювання рису, другу для капусти.
Овочі потрібно добре помити, цибульку і моркву очистити. Рис промиваю водою приблизно сім або десять разів, що б він не злипався під час варіння.
З цими продуктами все легко і просто, а от капусту потрібно буде приділити трохи більше часу на підготовку. Якщо вона дуже рання, пухка, попередньо її потрібно замочити у підсоленій воді, так можна позбутися гусені, якщо вони там є, а якщо качанчик твердий і щільний, то потрібно зняти кілька верхніх листочків, вони зазвичай пошкоджені.
Далі ложем качан на тверду поверхню і акуратно за допомогою кухонного ножа видаляємо за годинниковою стрілкою качан. Не намагайтеся видалити всю за один раз, краще за два або за три, так буде безпечніше.
Далі нам потрібно відварити капусту до напівпрозорості листя, а рис до напівготовності.
Поки все вариться, наріжу цибулю маленькими кубиками і натру моркву на крупній тертці. Ставлю пассироваться.
М’ясо измельчу з допомогою блендера.
До цього часу вже готова капуста. Акуратно виймаємо її, даємо стекти воді і трохи охолонути. Потім розбираємо на окремі листочки, з яких зрізаємо потовщену частину.
Відкидаємо рис на друшляк, додаємо до нього спасированые овочі, м’ясо, спеції. Начинка готова.
Тепер сформую голубці, не звичайним способом, а у формі трикутників. Для цього на середину аркуша клаадем достатню кількість фаршу, накриваємо його верхньою частиною, а потім нижньою частиною аркуша, роблю ніби мішечок для насіння. Верхню частину заправляю в серединку.
Якщо не хочете морочитися, то просто складіть листи з начинкою у формі конвертика. Найскладніше позаду!
Далі обсмажую всі напівфабрикати на сковороді з маслом, викладаю у форму для запікання, роблю соус.
У розігрітий сотейник додаю розведене з водою пасту і вершки, тушу 15 хвилин, виливають у форму.
Всі заправляю сиром, додаю спеції.
Ставлю в підготовлену, розігріту до 180 °С духовку на 35-40 хвилин. Якщо верх починає прихоплюватися, можна накрити його фольгою.
З одного середнього качана капусти виходить приблизно двадцять, двадцять п’ять штук голубців. Витратьте небагато часу, і у Вас обов’язково вийде це чудове блюдо.
Все готово, запах і смак просто відмінний, пора до столу!