Гульчехра — це дуже ніжна курка, тушкована в сметані (вершках або молоці). В даному блюді обов’язкові спеції.
Інгредієнти
Грудки курчати – бройлера – 3 шт. (філе) приблизно 700 г | |
Цибуля – 2 середніх головки | |
Часник – 5 зубчиків | |
Молоко – 100 мл | |
Вода – 100 – 150 мл води можна взяти бульйон | |
Сметана – 5 столових ложок 80 г | |
Борошно – 1 їдальня ложка 15 г | |
Приправа хмелі-сунелі – щіпка | |
Кмин – щіпка | |
Цукор – щіпка | |
Сіль – за смаком | |
Зелений лук – для посипання |
Гюльчехра – це дуже смачне і нескладний у виконанні блюдо узбецької кухні. Воно являє собою куряче м’ясо, потушенное в ніжному сметанно-молочному соусі з додаванням спецій, смаженої цибулі і часнику. Гюльчехра відмінно підійде для сімейного обіду або вечері і приємно здивує вас своїм чудовим смаком.
Для приготування цього ситного і смачного страви не знадобиться якихось особливих інгредієнтів. Зазвичай, все, що потрібно, щоб її приготувати є в холодильнику у кожної господині.
Покроковий рецепт
Добре промийте курячі грудки під проточною водою, залиште підсохнути. Замість білого м’яса ви можете використовувати у приготуванні абсолютно будь-які частини курки. Тільки рекомендується заздалегідь зняти з них шкіру. Після того, як грудки трохи підсохли, м’ясо відокремте від кісток і наріжте вийшло філе невеликими «черв’ячками» або кубиками.
У сковороду з товстим дном налити трохи соняшникової олії. Обсмажте курку на великому вогні до появи легкої скоринки. Не забувайте періодично перемішувати м’ясо.
Поки м’ясо готується, почистіть і наріжте півкільцями дві цибулини середнього розміру, обсмажте їх на окремій сковороді до золотистого кольору і відкладіть.
Коли курка підрум’яниться, в окремій глибокій ємності змішайте молоко з водою або бульйоном, просійте в суміш борошно і ретельно перемішайте, щоб не було грудочок.
Влийте молочно – борошняну суміш в сковороду з куркою, додайте вказане кількість сметани (чим вище буде відсоток її жирності, тим смачніше вийде соус), накрийте блюдо кришкою, зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте 10 хвилин – 15 хвилин, після чого додайте приправу хмелі-сунелі, кмин, цукор і сіль. Тушкуйте під кришкою ще пару хвилин. Зубчики часнику подрібніть за допомогою преса або ножем. Потім разом з обсмаженою цибулею додайте часник в блюдо. Вимкніть вогонь.
Подавати гюльчехру до столу можна, як тільки вона перестане кипіти. Перед подачею тушковане м’ясо присипати дрібно порізаною зеленою цибулею. Гарнір може бути абсолютно будь-який, на ваш смак. Дуже добре з цим блюдом поєднуються макарони, картопляне пюре або рис. Приємного апетиту!