Хінкалі – традиційне грузинське блюдо.
Інгредієнти
борошно – 4,5 склянки | |
м’ясо – 800 300 гр свинини, яловичини 500 | |
цибуля – 1 (велика цибулина) | |
яйце куряче – 2 шт | |
сіль – за вксу | |
перець – за смаком | |
зелень – на смак | |
сметана – 200гр | |
лавровий лист – за смаком | |
часник – за смаком |
Хінкалі – традиційне грузинське блюдо, за складом дуже схожа з нашими російськими пельменями, але є між ними і дуже великі відмінності: форма, смак, подача, філософія. В очікуванні гостей господині звичайно хочеться чим-то виділиться і здивувати. Нашими традиційними пельменями вже навряд чи когось здивуєш, а ось хінкалі….. Такі схожі, але такі різні.
Покроковий рецепт
Насамперед дивимося список необхідних інгредієнтів для хінкалі, порівнюємо його з наявним асортиментом і визначаємося все є чи потрібно щось докупити. Докуповуємо, збираємо все необхідне і починаємо приготування.
Замісимо тісто для хинкакли. Для цього беремо борошно, висипаємо її в глибоку чашку гіркою, робимо в центрі поглиблення і додаємо в нього сіль, воду і попередньо збиті яйця. Перемішуємо інгредієнти і замішуємо тісто вже руками. Після того як тісто замісили залишаємо його на 30 хвилин, прикривши серветкою.
Тепер саме час зайнятися підготовкою начинки для хінкалі. Звичайно найкраще взяти кускове м’ясо (яловичина, свинина, баранина) і приготувати фарш безпосередньо перед приготування хінкалі, але у мене вже був попередньо заготовлений фарш і я взяла його. У фарш додаємо подрібнений в блендері цибулю, сіль, перець. Можна ще додати подрібнену кінзу, але в одного з очікуваних нами гостей на неї алергія і було прийнято рішення обійтися без неї. Також у фарш додаємо холодну воду (скільки візьме фарш), це необхідно для того, щоб начинка вийшла соковитою.
Поки ми займалися приготуванням начинки наше тісто відпочило і готовий до приготування. Ще раз гарненько вимішуємо його, ділимо на частини і розкачуємо тонкий пласт. Вирізаємо кружечки діаметром 10-15 см
Викладаємо фарш в центр нашого кружечка і починаємо збирати краю в складочки, щоб вийшов мішечок. Щільно склеюємо одержаний хвостик і слезаем зайву його частина ножем, але не занадто багато, інакше конвертик може розклеїтися.
Тепер ставимо на вогонь велику каструлю з водою, додаємо туди сіль і лавровий лист (за смаком) і поки вода буде закипати йдемо долеплять наші хінкалі. Каструля повинна бути дійсно великий і води жаліти не треба, адже основна родзинка хінкалі полягає в тому, що всередині конвертика в процесі приготування утворюється дуже смачний і ароматний бульйон і потрібно постаратися приготувати їх так, щоб конвертики не розірвалися, а для цього потрібно щоб під час приготування вони не стикалися один з одним.
Поки вода закипає доробляємо наші хінкалі.
Вода закипіла, а значить пора приступати до безпосереднього приготування хінкалі. Акуратно опускаємо їх по одному в воду, не забуваємо що конвертики не повинні порватися або розклеїтися. Після спливання, хінкалі варити протягом 7-10 хвилин. Поки наші хінкалі варяться, я вирішила компенсувати відсутність в їх складі зелені смачним і ароматним соусом. Для соусу знадобиться сметана, зелень, часник, суміш бажано свежемолотая, сіль та інші спеції за бажанням. Зелень дрібно ріжемо, часник тремо, солимо, перчимо за смаком. Гарненько перемішуємо і соус готовий.
До цього часу вже під’їхали наші хінкалі. Акуратно виловлюємо їх з води і викладаємо на тарілку. Даємо трохи охолонути і подаємо до столу з соусом. Хінкалі краще всього їсти руками, акуратно відкушуючи з краю і випиваючи бульйон. Приємного апетиту!