Густий суп з квашеної капусти з грибочками. Традиційна страва на різдвяному столі в країнах Словаччини та Польщі.
Інгредієнти
капусти квашеної – півкіло | |
сухих білих грибів – жменя | |
морква – одна | |
цибулина – одна головка | |
томатного пюре – одна ложка | |
борошна – одна ложка | |
лаврушка – пару листочків | |
масло (беруть рослинне) – для смаження | |
перець горошком – 5-7 шт. | |
перець з сіллю – за смаком | |
ковбаска з жирком – 2 товсті ковбаски |
Грибні щі наситять всю сім’ю, багато хто навіть зажадають добавки. Дуже смачним виходить перша страва з квашеної капусти.
Покроковий рецепт
1. Гриби замочують на півгодини, потім перекладають у каструлю, вливають півтора літра окропу і варять півгодини на тихому вогні. Після приготування їх нарізають великими кубиками або скибочками.
2. Моркву з цибулею очищають, натирають на дрібній тертці моркву, а цибулю нарізають. Просмажують овочі на олії.
3. Квашену капусту тушкують окремо протягом 30 хвилин, змішавши з грибами і томатним пюре. Потім додають нарізану ковбаску гуртками і тушкують ще стільки ж за часом. Далі, перекладають разом з овочами в каструлю.
4. Додають борошно, лаврушку і перець горошком. Перчать і солять за смаком. Томят на тихому вогні ще десять хвилин.
5. Готовому капустняку рекомендується дати настоятися під закритою кришкою десять хвилин. Щі з квашеної капусти подають гарячими зі сметаною і чорним хлібцем. Приємного апетиту!