Бульйон (можна використовувати овочевий, можна м’ясний) наливаємо у 3-х літрову каструлю, закидаємо нарізану ковбаску і варимо хвилин п’ять, потім робимо мінімальний вогонь і нещільно, залишивши щілину, накриваємо кришкою.
Поки вариться ковбаска, почистимо картоплю, моркву, цибулю, часник. Картоплю разрежем уздовж навпіл, потім нарізаємо кубиками. Кладемо в каструлю картоплю. Робимо сильніше вогонь (у цей момент можна долити холодну воду, щоб компенсувати выкипевшую), доводимо до кипіння і варимо до готовності картоплі (приблизно 10-15 хвилин).
Поки вариться картопля, дістаємо квашену капусту. Можна капусту порізати подрібніше, кому не подобається, коли вона звисає з ложки під час поїдання щів.
Коли картопля зварилася, (до речі, для перевірки м’якості картоплі, буряків, м’яса і т. д. використовую палички для шашлику, набору яких мені вистачає десь на рік), закидаємо квашену капусту.
Поки вариться капуста, приготуємо заправку для капусняку. Наріжемо дрібненько бекон, моркву та цибулю. У розігріту сковороду наллємо трохи рослинного масла. Обсмажуємо спочатку бекон. Через 3 хвилини закидаємо моркву і цибулю, смажимо до золотистого кольору.
Коли капуста майже зварилася, трохи посолити (пробуємо на свій смак, адже капуста солона) і додати в каструлю заправку.
В кінці варіння додаємо томатну пасту і кладемо лавровий лист. Перемішуємо, накриваємо кришкою. Через п’ять хвилин вимикаємо вогонь.
Розливаємо капусняк по тарілочках і подаємо з рубаною зеленню і сметанкою. Приємного апетиту!