Візьміть великий світлий родзинки без кісточок (115 г), кубики твердих цукатів з ананаса (90 г) та солодке м’яку курагу (120 г). Всі промийте прохолодною проточною водою, викладіть на сито.
Потім помістіть ці солодкі інгредієнти в миску або баночку з кришкою, додайте коричневий ром (2,5 столові ложки). Відставте сухофрукти настоюватися.
Злегка обсмажені в жаровій шафі ядра фундука (135 г) звільніть від коричневої лушпиння. Потім порубаєте горіхи ножем або подрібніть качалкою до розміру середньої крихти.
У великій високою мисці розітріть дерев’яною лопаткою до білого масло вершкове (255 г) з цукровою пудрою (255 г). По одному акуратно введіть у цю однорідну масу яйця (4 шт. всього). Потім підмішайте борошно (255 г), яку перш двічі просійте і змішайте з содою (половина кавової ложки) і крохмалем кукурудзяним (45 г).
У вимішане тісто для кексу введіть віджаті ромові сухофрукти і крихти фундука. Перемішайте. Наповніть цією масою високу прямокутну форму для кексу. Печіть (177 градусів) в духовій шафі протягом сорока хвилин. Поверхня готового кексу може мати тріщини – це нормально. Подавайте теплим або холодним.