Слідуючи приказці про хаті з кутами і смачними пирогами, давайте навчимося піч ці самі пироги, щоб наші “хати” на смачні пироги приходили найкращі гості з найкращими намірами.
Інгредієнти
Для тіста | |
Борошно пшеничне вищого сорту – 1,5 кг | |
Кефір – 500 гр | |
Масло вершкове – 180 гр | |
Яйця курячі – 1 шт. | |
Сода пищавая – 20 гр | |
Сіль – 15 гр | |
Для начинки | |
М’ясо свинини – 300 гр | |
М’ясо яловичини – 400 гр | |
Картопля – 300 гр | |
Цибуля ріпчаста – 200 гр | |
Сіль – 40 гр | |
Перець чорний запашний – 40 гр | |
Олія соняшникова – 30 гр | |
Помазки Для дека | |
Олія соняшникова – 30 гр | |
Помазки Для пирога | |
Яйця курячі – 1 шт |
Ви досі вважаєте, що курник – це пиріг з курки? Тоді ми покажемо і розповімо Вам про нього все. Курник – це традиційний пиріг російської кухні, який було прийнято готувати на урочисті заходи, тому він і вважався святковим блюдом або навіть царським. Готували цей святковий пиріг з різними начинками – з м’яса, риби, грибок, капусти, часто в курник додавали яйця і щавель. Тісто для пирога кожна господиня готувала за своїм особливим рецептом, це могло бути тісто здобне, пісочне, листкове, але в одному всі господині були єдині – випічка повинна бути високою і пишною. Чомусь курник нагадував козачий курінь, тому його так і прозвали. Існує безліч рецептів цього ситного і смачного пирога – курник царський, курник святковий, курник скоростиглий або ледачий і багато-багато інших. Головна відмінність ледачого курника від пирога царського полягає в тому, що для ледачого не випікаються млинці для прошарку, начинка викладається єдиним шаром. Тоді як в царському курнике формуються шари з млинчиків, за рахунок них пиріг і виходить високим, царським. І якщо у вас недостатньо для приготування царського пирога, є можливість “на швидку руку” приготувати курник не менш смачний, хоч і лінивий.
Покроковий рецепт
Для приготування курника ледачого потрібні такі продукти.
Підготовку до випічки пирога почнемо з приготування тіста. У спеціальну мисочку виллємо кефір, розіб’ємо яйце. Суміш ретельно зіб’ємо віночком.
У чашку викладемо соду харчову, заллємо її окропом. У суміш кефіру з яйцем викладемо розтоплене вершкове масло. Сюди ж додамо гашену соду, все перемішаємо.
Суміш в мисці повинна добре вспінитися, це означає, що кефір і сода вступили в реакцію, і тісто буде ніжним і пухнастим.
У миску по частинах викладемо просіяне через сито борошно.
Замісимо ніжне м’яке тісто.
М’ясо промиємо, просушити і наріжемо дрібними шматочками.
Картопля відмиємо від бруду, очистимо про шкурки. Так само вчинимо з цибулею, очистимо його від лушпиння.
Картоплю і цибулю дрібно наріжемо.
В інгредієнти для начинки додамо сіль, перець чорний олія соняшникова, все ретельно перемішати.
Тісто розділимо на дві частини – одна побільше для низу пирога, інша поменше для верхнього шару. Стіл присыплем борошном і з більшої частини розкотимо нижній шар пирога.
Розкатаним тестом застелим деко, викладемо на нього підготовлену начинку.
Тепер розкотимо тісто для верху пирога, накриємо їм пиріг, красиво зліпимо краю пирога у вигляді кіски.
На готовому пирозі зробимо візерунки вікою.
В окремій чаші яйце зіб’ємо помазки для пирога.
Змастимо пиріг збитим яйцем. Деко поставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку.
Через 30-40 хвилин пиріг готовий. Злегка збризніть пиріг водою і накриємо рушником, щоб тісто стало м’яким після охолодження.
Після повного охолодження разрежем пиріг на шматочки і подамо на стіл. Приємного апетиту!