Інгредієнти
Для тіста: | |
Мак – 80-100 г | |
Молоко – 250 мл | |
Вершкове масло – 300 г (розм’якшене) | |
Цукор – 200 г | |
Ванілін – 1 пакетик (або ванільний цукор — 5 г) | |
Борошно – 200-220 г | |
Розпушувач – 10 г | |
Курячий білок – 3 шт. | |
Сіль – щіпка | |
Для крему: | |
Маскарпоне – 350 г | |
Цукрова пудра – 300 г | |
Ванілін – 1 пакетик (або ванільний цукор – 5 г) | |
Мак – щіпка для прикраси | |
Лохина – 100 г (або інша) |
Рецепт з старенького… торт з маком і ніжним сирним кремом. Крем для торта – маскарпоне. Форма – 26 см зі знімними бортами. Отже, торт з маскарпоне, рецепт…
Покроковий рецепт
Інгредієнти для тіста і крему.
Для макового торта потрібен мак і краще, якщо ви його правильно приготуєте, щоб на зубах, при вживанні тортика він не скрипів. Давайте я вам розповім, як запарити мак?
Попередньо мак краще промити, виклавши його в дрібне ситечко. Склянка (200 мл) свіжого молока вилити в невелику каструльку, довести до кипіння на слабкому вогні. Зняти молоко з вогню і висипати в гаряче молоко мак, залишити все як є до моменту охолодження молока. Потім каструлю з маком поставити на вогонь і варити на слабкому вогні, поки молоко не википить (приблизно у вас це займе 20 хвилин). Мак має ввібрати все молоко і набрякнути.
Далі всю суміш збити блендером або пропустити 2-3 рази через м’ясорубку (або до бажаної вами консистенції). Готовий мак поки відкласти в сторону.
Займемося тестом.
У глибокій мисці перетерти розм’якшене вершкове масло з 150 г цукру і ваніліном (або ванільним цукром) за допомогою виделки. Потім додати дрібку солі і 10 г розпушувача, перемішати, дати тісту постояти 2-3 хвилини, щоб розпушувач краще розчинився. Всипати частинами просіяне борошно вищого сорту.
Все гарненько перемішати. Влити решту 50 л молока, перемішати до однорідного стану.
Тепер у тісто можна додати заздалегідь приготований мак, перемішати. На цьому етапі необхідно включити духовку, виставити температуру – 180 градусів.
Взяти курячі білки, збити з 50 г цукру до стійких піків на високій швидкості. Як краще збити білки можна почитати тут. Збиті білки перекласти в чашу з тестом, і акуратно ложкою, методом «знизу-вгору» все перемішати (акуратність потрібна для того, щоб білки не осіли). Готове макове тісто перекласти у форму для випічки, змащену вершковим маслом. Поставити корж вже випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин. Готовність коржа перевіряємо зубочисткою або сірником (якщо зубочистка суха – пиріг готовий). Форму витягнути з духовки і остудити.
Поки остуджується корж, приготуємо крем з маскарпоне.
У невелику чашу викласти сир маскарпоне, ванілін (або ванільний цукор) і цукрову пудру.
Всі інгредієнти збити на невеликій швидкості до отримання однорідної маси. Крем готовий.
Остиглий корж вийняти з форми. Розрізати корж гострим ножем навпіл. Змастити один корж 1/3 частиною крему.
Викласти зверху другий корж. Змастити верх і боки кремом із сиру маскарпоне. Прикрасити пиріг крупинками маку і лохиною. Прибрати маковий торт в холодильник на кілька годин для просочення.
Подавати до столу торт з маком порційно.
Приємного апетиту!