Опеньки мариновані

Опеньки мариновані – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Лісові опеньки перебирати неважко: їх всього лише потрібно очистити від бруду і сміття, а потім ретельно промити під проточною водою. Зустрічаються і червиві опеньки, але це буває рідко і в цьому році їх зовсім не багато.

Вимиті гриби кладемо в каструлю, заливаємо водою, трохи підсолюємо і варимо на маленькому вогні. Після закипання воду можна поміняти, а можна лише зняти піну, це за вашим бажанням. Зустрічаються різні рекомендації щодо того, скільки часу потрібно варити опеньки. Я в цьому відношенні волію проявити обережність і варю гриби довго – близько півтора годин. Ретельно промиваю їх холодною водою і закладаю в емальовану каструлю. Заливаю маринадом і кип’ячу банку ще хвилин 5-7.

Маринад для опеньків готую так: на один літр води беру 1-2 столових ложки цукру, солі за смаком, 4-5 столових ложок оцту, лавровий листок, 3-4 гвоздички, 3-4 штучки запашного перцю. Пробую маринад на смак і при необхідності додаю цукор, сіль і оцет. Тут у кожного свій смак, ви повинні визначити самі. Можете спробувати в точності мій маринад, може сподобатися?

Все готово. Грибочки, щойно з вогню, чиста стерилізована баночка, кришка і маринад для грибів…

Наповнюю стерильні банки грибами до «плічок» банки, заливаю приготовленим маринадом, накриваю стерильними кришками.

Стерилизую на водяній бані літрові банки 15 хвилин, пів-літрові – 10 хвилин. Потім банки виймаю з каструлі і, поки вони гарячі, закручую кришки. Потім баночки з маринованими опеньками ставлю в холодне місце. Зберігаю до зими в прохолодному і темному місці. Ну, чекаємо зими?