Останнім часом з’явилося дуже багато варіацій цього салату, але класичний рецепт досі живий, гаряче любимо і шануємо.
Інгредієнти
Картопля – 4 шт. | |
Морква – 2 шт. | |
Буряк – 1 шт. | |
Ріпчаста цибуля – 1 шт. | |
Яйця курячі – 4 шт. | |
Оселедець – 1 шт. | |
Майонез – за смаком | |
Зелень – для прикраси |
Салат “Оселедець під шубою” всім нам відомий ще з дитинства і є традиційним блюдом для росіян.
У нашій сім’ї люблять його всі, але особливу йому віддають перевагу чоловіки, і це не дивно, так як до складу входять звичні нам і нашому організму складові, поєднання яких дає велику поживну цінність і відмінні смакові якості.
Господині ж люблять його за простоту виконання, бюджетність і актуальність для святкового столу. Адже “оселедець під шубою” завжди сприймається гостями на ура.
Покроковий рецепт
Першим ділом ми визначаємо, що зі складу у нас відсутня і йдемо за цим в магазин або на грядки (у кого що ближче і доступніше). Після того як всі необхідні інгредієнти зібрані, беремо овочі (буряк, морква, картопля), гарненько миємо їх і ставимо варити. Яйця теж миємо і ставимо варити.
Поки наші овочі і яйця варяться займемося чищенням і обробленням оселедця. На мій погляд, це найбільш складна і неприємна частина в приготуванні цього салату.
Беремо дошку і обмотуємо її в декілька шарів харчової плівки, т. к. запах оселедця від обробної дошки це жахливо. У кожної господині є свої способи уникнути цього, я користуюся таким.
Оселедець у мене була ціла і мені з нею довелося повозитися. Беремо оселедець, відрізаємо все зайве (хвіст, голова, плавники), потім потрошимо і знімаємо шкіру.Розрізаємо по спинці, щоб вийшло два шматки оселедця, сполучених хребтом. Акуратно видаляємо хребет, намагаючись захопити з ним якомога більше кісточок, далі ще раз оглядаємо філе з метою виявити і видалити залишилися великі і дрібні кісточки. Готове філе нарізати середніми шматочками.
Наступним етапом чистимо і ріжемо цибулю. Деякі господині не люблять коли в готовому блюді присутній гірчинка від цибулі, тому попередньо маринують його, я ж навпаки люблю присмак “живого” лука, тому не роблю цього.
Коли овочі приготувалися, ми виймаємо їх з каструлі і дам охолонути, після чого чистимо.
Починаємо збірку нашого салату пошарово:
1 шар: Тремо моркву на крупній тертці і зверху змащуємо майонезом.
2 шар: Трьом 2 картоплю на крупній тертці і зверху змащуємо майонезом. Деякі господині картопляний шар трохи досолюють, але мені здається , що солі від оселедця в майонезі цілком достатньо.
3 шар: Викладаємо нарізану оселедець і цибулю зверху, шар промазуємо майонезом.
4 шар: У мене йде ще один шар картоплі, але це індивідуально, багато роблять 1 шар картоплі.
5 шар: Беремо 3 яйця і білок від четвертого і трьом. Зверху шар промазуємо майонезом.
6 шар: І останній шар буряк, її також трьом на крупній тертці, рівномірно розподіляємо і змащуємо майонезом.
Зверху я прикрашаю жовтком, тертим на дрібній тертці, і зеленню. Тут вже у кожного свій “політ фантазії”. Ось така смакота у мене вийшла!!!