Паска традиційно печуть до свята Пасхи. Він є особливим символом поряд з фарбованими яйцями. Зараз паску можна купити в магазині, але все ж кращий варіант – це домашня паска.
Інгредієнти
Кефір – 250 мл | |
Сухі дріжджі – 1 ч. л. | |
Цукровий пісок – 3 ст. л. | |
Рослинне масло – 3 ст. л. | |
Борошно пшеничне – 240 гр. | |
Жовток 1 яйця – 1 шт. | |
Масло вершкове – 50 гр. | |
Родзинки – 2 жмені | |
Сіль – за смаком | |
Для глазурі | |
Білок 1 яйця – 1 шт. | |
Цукровий пісок – 3 ст. л. | |
Лимонний сік – кілька крапель |
Існує безліч рецептів тесту для пасок. Основа для даного рецепту – кефір. Краще брати жирний кефір, а не знежирений. В якості наповнювача можуть послужити улюблені сухофрукти, наприклад, курага, чорнослив або родзинки, а також горіхи, мак і т. д.
Покроковий рецепт
У чашу всипати сухі дріжджі і залити їх склянкою теплого кефіру.
Всипати цукровий пісок і сіль.
Влити рослинне масло.
Всипати 1/3 частина всієї борошна і замісити рідке тісто. Накрити його рушником і поставити в тепле місце на 20 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу покласти в тісто жовток.
Додати м’яке вершкове масло.
Всипати борошно.
Замісити досить густе тісто.
Родзинки промити і вмішати в тістовій ком. Поставити чашу з тестом в тепле місце на 40-60 хвилин для підйому.
Готове тісто має збільшитися в кілька разів. Перекласти його в спеціальну паперову форму для пасок або в звичайну форму для випічки, попередньо застеливши її пергаментом і змастивши дно і боки маслом. Залишити тісто в формі на 10-15 хвилин, після чого випікаємо в розігрітій до 190 градусів духовці протягом 30 хвилин.
Білок і цукор для глазурі збити в окремій ємності, додати лимонний сік, щоб глазур стала глянсовою.
Остиглий паска змастити глазур’ю і прикрасити за бажанням.
М’який, ароматний і смачний паска готова.