Смачна, м’яка каша, відмінний гарнір до других страв.
Інгредієнти
Перлова крупа – 250 г | |
Вода – 1,5 літра (6 склянок) | |
Вершкове масло – шматочок |
Перлова крупа (якщо простіше – ячмінь, ошкуренный, але не дроблений) зараз незаслужено забута. В кожній ложці такої каші зберігається море життєво необхідних для людського здоров’я вітамінів, мінеральних речовин і нутрієнтів. А величезна кількість клітковини дозволяє нашому кишечнику працювати без перебоїв.
Каші завжди були основною їжею селян, робітників – тобто, людей, зайнятих важкою фізичною працею. Не випадково перловка обов’язково входить в раціон солдатів. Вона дає можливість воїнам залишатися ситими і повними сил, зберігаючи працездатність тривалий час. Але солдати її не люблять і часто називають «шрапнеллю». А справа в тому, що багато військові, так і цивільні кухарі не вміють правильно її варити. Хоча в старовину простий народ поважав і цінував її. Секрет у тому, що раніше таку кашку готували в російської печі, де вона кілька годин тужила, распариваясь.
Покроковий рецепт
Зерна гарненько прополощіть кілька разів у великій кількості холодної води.
Висипте крупу у велику каструлю, туди ж налийте 4 склянки води і поставте ємність на плиту. Пам’ятайте, що, розбухаючи, перловка збільшиться в об’ємі в кілька разів.
Прокип’ятіть кашу 2-3 хвилини, зніміть з вогню і, не піднімаючи кришку, загорніть в каструлю ковдру на 40 хвилин.
Коли пройде час, раскутайте кашу і посоліть. Долийте ще 2 склянки води, перемішайте і знову поставте на пічку. Дочекавшись закипання і потримавши на вогні 3-4 хвилини, знову закутайте каструлю на годину.
Тепер розкрийте перловку, перемішайте і додайте шматочок вершкового масла. Втім, і без нього виходить дуже смачно. Цю каша – чудовий гарнір для будь-яких м’ясних страв, овочевих рагу і багато чого іншого. Втім, і без всяких доповнень вона дуже смачна. Приємного апетиту!