Черговий відкритий пиріг з брусницею і меренгою.
Інгредієнти
Для пісочного тіста: | |
Вершкове масло – 100 г | |
Цукрова пудра – 50 г | |
Жовток курячий – 1 шт. (або невелике куряче яйце) | |
Борошно – 230-250г | |
Сіль – щіпка | |
Для меренги: | |
Курячий білок – 3 шт. | |
Сіль – щіпка | |
Цукор – 150 г | |
Брусниця – 300 г |
Цікаве смакове рішення – кисла брусниця і солодка меренга. З ягід можна покласти будь-які, що з товстою шкіркою. Основа – ніжне пісочне тісто. Готуватися просто. Хочеться лише нагадати, як правильно збивати білки, адже без цього пиріг не вийде! Удачі на кухні!
Покроковий рецепт
Інгредієнти для тіста і начинки – меренги.
Для приготування пісочного тіста необхідно розтерти вершкове масло кімнатної температури, з цукровою пудрою. Потім додати жовток або 1 невелике яйце, гарненько перемішати. (Якщо класти тільки жовток, тісто вийде ніжніше. Якщо жовтки маленькі можна покласти і 2 , і 3 шт, трохи збільшивши кількість борошна). Додати частинами просіяне борошно, сіль (для еластичності тіста) і замісити пісочне тісто. Тісто краще замішувати виделкою, так як від тепла рук, масло тане і тісто може «поплисти», внаслідок чого розповзеться, або буде жорстким після випічки.
Тісто розподілити у вогнетривкому блюді, сформувавши бортики, наколоти виделкою (щоб не вздувалось при випічці основи), прибрати в холодильник для охолодження… Через 20 хвилин у форму викласти вантаж (із квасолі або гороху), потім поставити в холодну духовку. Випікати пісочну основу для пирога при температурі 180 градусів близько 10-15 хвилин з вантажем і 5 хвилин без вантажу (для підсихання дна). При першій випічці краще тісто накрити пекарської папером. А при вторинній не обов’язково.
Після того як испеклась основа, починаємо готувати меренгу. Білки відокремити від жовтків. (Жовтки, в даному випадку, ви могли б раніше покласти в тісто. Якщо тісто замішувати на 1-му яйці, приготуйте з жовтків домашній майонез. Завжди в нагоді і значно смачніші, ніж магазинний).
Білки змішайте з дрібкою солі і збийте міксером до легкої піни (близько 5-ти хвилин на середній швидкості). Потім додати весь цукор і збивайте ще 5 хвилин на великій швидкості.
Повинна вийти ось така густа білкова маса – меренга.
Тепер частина білків (приблизно 1/3) сухий ложкою відкладіть в іншу миску. А в решту меренгу висипте розморожену, без зайвої рідини, брусницю. Акуратно, ніжно (щоб білки не опало) перемішайте.
Викладіть приготовлену суміш з брусницею на тісто.
Зверху пиріг змастіть відкладеної раніше меренгою.
Випікайте пиріг вже розігрітій духовці близько 30 хвилин при температурі 180 градусів. Верхівка вийде як безе, хрусткою, а всередині меренга буде запеченою. Приємного апетиту!