Пісні щі

Пісні щі – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Наберіть каструлю води на три чверті і поставте на вогонь. До речі, люті любителі м’яса і вегетарианофобы, не впадайте у відчай! Вам потрібно робити те ж саме, тільки додати в каструлю м’ясо. Ось і всі відмінності.

Поки каструля з водою повільно закипає, займемося овочами. Почнемо з капусти. Дайте-но вгадаю: купити половину качана вам не вдалося. Нічого страшного! Якщо у вас є морозилка, то капуста не пропаде. Давайте припускати, що ви купили цілий качан.

Відокремте зовнішні листя – брудні, зі слідами ударів лопати. Що, нема таких? !Шпрехан зі дойч?Це жарт. Видаліть все листя з дефектами і добре вимийте качан.

Розріжте його навпіл. Візьміть половину і конусоподібним розрізом видаліть качан. Решту також розріжте на дві половини, кожну з яких нарізайте поперек. Це не складно, капуста йде пластами, і кожен надріз сам буде перетворювати її в соломку.
Якщо ви купили цілий качан, то з другою половинкою поступите так само. Наріжте соломкою, упакуйте в поліетиленовий пакет і приберіть в морозилку. Наступного разу, якщо вирішите готувати суп, просто дістанете і разморозите вже нарізану капусту, дуже зручно.

А ми тим часом перейдемо до інших овочів. Натріть моркву на великій тертці, цибулю поріжте кубиками, помідори – теж наріжте кубиками. Будемо їх гасити.

Розігрійте сковороду з рослинним маслом на сильному вогні, потім додайте цибулю.

Помішуйте. Через 2 хвилини додайте моркву, перемішайте, зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Через 3-4 хвилини додайте помідори, перемішайте і тушкуйте ще 5 хвилин на повільному вогні з закритою кришкою.

Тим часом вода в каструлі скипіла. І якщо б я був царем з казки Єршова, то неодмінно стрибнув би і зварився б там. Але чу!=) Загалом, вода скипіла, кидайте столову ложку солі, без горбка, перець горшком – 8 штук, і два лаврові листки. Дайте цій феєрії покипіти ще кілька хвилин, і кладіть капусту. Почекайте, поки не закипить знову, зменшіть вогонь і варіть близько 15-20 хвилин. За цей час капуста повинна стати м’якою, тобто натискання вилки легко перерубує будь капустяний локон.

Знімайте піну.

Поки варилася капуста, вода википала. І значить, має звільнитися місце для нашої тушонки: морквини-лука-помідор. Якщо ви бачите, що місця мало, дайте ще покипіти або видаліть частину води (якщо капуста дуже м’яка).

Потім додайте тушковані овочі в каструлю, добре перемішайте. На сильному вогні доведіть до кипіння, зачекайте пару хвилин, зменшіть вогонь і варіть ще 10 хвилин.

Тепер можна додати зелень – кріп і петрушку. У мене її не було на той момент, на жаль. Потім чекаємо ще хвилин 5, і вимикаємо. Накриваємо ганчірками, якщо є, покривалами, старими трусами і іншим, щоб суп прал у власному соку і температурі.

У будь-якому випадку, борщ смачніше всього на наступний день.

Не знаю, як це пояснити науково.

А якщо ви язичник і єретик, якщо ви плюєте на вегетаріанство, то насолоджуйтеся природою – додайте в суп холодну ложечку сметани.

Приємного апетиту, дорогі холостяки.