Секрет пісного борщу “Літній” зобов’язаний двом інгредієнтів – спеції під назвою “пажитник” та замороженого лимона.
Інгредієнти
капуста білокачанна – 1/4 вилка нашиноквать | |
морква – 1 шт. нарізати соломкою | |
картопля – 5 штук тонкими скибочками нарізати | |
буряк – 1 шт. на крупній тертці натерти | |
цибуля-ріпка – 1 головка | |
перець солодкий – 1/2 перчины | |
стиглі помідори – 4-5 шт. протерти на тертці | |
томатна паста – 1 стіл. ложка | |
сіль, цукор – за смаком | |
спеції – мелений перець, лавровий лист, трава пажитника – за смаком | |
рослинне масло – 2-3 стіл. ложки для пасерування овочів | |
часник – 3 зубчики | |
свіжозаморожену лимон – за смаком безпосередньо в порційну тарілку |
Пісний борщ “Літній”.
У нашої національної кухні борщ займає почесне головне місце. Збуджує апетит, красивий, наваристий, ситний. І нехай на заході його називають «вареним капустяним салатом» – ми не ображаємося, бо, як він був, є і залишається нашою візитною карткою. За правилами російської традиції його варять на м’ясному – яловичому або свинячому – бульйоні. Але трапляються чотири рази в році пости у віруючих православних, коли забороняється прийом скоромної їжі, так і прихильників вегетаріанства, здорового харчування стає все більше.
Однаково поважаючи гастрономічні пристрасті і м’ясоїдів, і вегетаріанців, поспішаю поділитися рецептом пісного борщу, який має свою родзинку і буде до вподоби всім. Особливості його приготування дозволяють максимально зберегти вітаміни, свіжість і запах літа, за що він і отримав свою назву. Часто в пісні борщі кладуть гриби, квасоля, деякі крупи. Тут цього нічого немає. Своїм закінченим, повним і гармонійним смаком він зобов’язаний двом інгредієнтів. Відразу відкрию секрет, що це за продукти. Перше – це сушена трава пажитника, що володіє насиченим горіхово-грибним ароматом. Вона росте у нас на дачі, і я заготовляю її про запас на зиму. Додавати в самому кінці, як і всі інші приправи. Якщо у Вас не виявиться цього дива – не турбуйтеся – скористайтесь будь-який інший спецією на свій розсуд. Друге – заморожений лимон. Не полінуйтеся, купіть цей цитрус і заморозьте, перш ніж будете готувати борщ. Натирати його слід в тарілку з борщем безпосередньо перед вживанням, разом з цедрою. Тільки не користуйтеся лимонкою або соком з магазину – весь смаковий букет зведете на «ні» і не відчуєте ніякого ефекту. Приступимо до процесу творення.
Покроковий рецепт
Нашаткувати капусту тонко. Викласти в миску. Нехай чекає своєї черги;
Помити всі овочі почистити;
Приготувати каструлю для варива – налити води і поставити на плиту для закипання;
Картоплю нарізати тонкими скибочками (можна крупно – хто як любить і звик) і коли почне закипати вода – опустити туди. Посолити;
Цибулю дрібно порізати і покласти на розігріту сковороду з соняшниковою олією – обсмажити 2-3 хвилини
Моркву і болгарський перець нарізати соломкою;
Буряк і томати – натерти на крупній тертці;
До цибулі додати моркву, перець і буряк; В кінці тушкування овочів вилити томати, попередньо розчинивши в них пасту і дві щіпки цукру (цукор в малій кількості додає пікантність);
Пассеровка овочів не повинна бути тривалою – стежте за тим, щоб овочі залишалися полусырыми, не доводьте їх до м’якого стану;
До готового картоплі додаємо овочі;
Слідом, туди ж викладаємо капусту і лавровий лист. Перемішуємо;
Шаткуємо зелень петрушки, часник – на дрібну тертку;
Важливо!!! Довго не варимо – досить довести до кипіння, зняти з вогню і накрити кришкою;
Капуста дійде до потрібного стану – мінімізуємо втрату вітамінів!
Приправляємо спеціями (пажитник, мелений чорний перець і ін) і часником.
Посипати зеленню петрушки безпосередньо в тарілку, інакше в гарячому вона набуває непрезентабельний вигляд, втрачає колір. На фото я додала для краси, не більше того. Коли борщ розлитий по тарілках, дістаємо з морозилки лимон і трьом прямо з цедрою, індивідуально, в кожну порцію. Спробуйте – це не тільки смачно, але й дуже корисно! Приємного апетиту!
P. S. Пісний борщ допомагала готувати лялька-зерновушка, що відповідає за достаток у домі.