Плов з баранини з сухофруктами і часником

Плов з баранини з сухофруктами і часником – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

Особливим ласощами цієї страви є печений часник – він зовсім не пече, а аромат і смак його незрівнянний. Приступимо до самого творіння. Не забувайте про найголовніші спеції – Любов і Радість!

Інгредієнти

Баранина/яловичина (м’якоть з жиром) – 600-700 грам вибирайте м’ясо світлішими, молоде, щоб не було жорстким і швидко готувалося.
Цибуля ріпчаста – 3-4 цибулини
Морква – 1 штука середнього розміру
Часник – 3-4 головки
Сухофрукти (барбарис, ізюм, курага) – всі по 30-50 грам
Рис – одна 300 грамова гуртка
Спеції (чорний мелений перець, спеції для плову) – на смак
Сіль – 1,5 чайної ложки на 2 чашки окропу
Пісне масло для розігрівання сковороди/казана – 50 грам

Як приготувати Плов з баранини з сухофруктами і часником

Плов – східне блюдо. Їм зустрічають бажаних гостей і в Середній, і в Передній Азії, на Близькому Сході, і у нас на Кавказі і в Закавказзі. Прижився він і в Росії, хоча національним блюдом і не вважається.

Готувати Плов, про який я розповім нижче, давно навчила мене сусідка-подруга з Вірменії. З тих пір в моїх рецептах це страва займає не останнє місце.

Його приготування не складно, часу витрачається в цілому хвилин 30-40.

Продукти – не заморські – самі звичайні. Нам знадобиться задня частина баранини (литка на кістки). Кому не подобається її специфічний запах, можна замінити м’якоттю яловичини (вибирайте м’ясо світлішими). Але плов з бараниною – все ж класика. Далі – рис, цибулю, моркву, часник, сухофрукти (курага, родзинки, барбарис) і спеції.

Важливе зауваження!!!
• Рис перед самим початком готування промити в семи водах, щоб остання води була прозора; відкинути на друшляк, потім викласти на суху неткану серветку – просушувати. Пізніше, ми додамо його до м’яса з овочами для просочування жиром. При такому способі він виходить розсипчастим і не склеюється.
• Якщо курага (абрикос) великого розміру, то її варто обдати окропом, щоб трохи пом’якшити для нарізки на тонкі смужки.

Покроковий рецепт

Приготувати рис вищевказаним чином;

М’ясо нарізати середніми шматочками;

Викласти на добре розігріту сковороду або в казан. Обсмажити під кришкою, щоб підрум’янилося злегка;

Цибулю – півкільцями, моркву – соломкою ( на тертці не терти – буде негарно!);

Овочі прожарити з м’ясом 3-5 хвилин;

Додати сухофрукти, спеції; Тушкувати ще 3 хвилини;

Висипаємо добре висушений рис і дуже акуратно, щоб не пошкодити його структуру, перемішуємо і смажимо без додавання води;

Коли рис просочився вже жиром і ароматом суміші – поміщаємо в неї часник, цілими головками;

Заливаємо все двома склянками окропу, у якому розчинена сіль;

Дати хвилину сильно покипіти, потім зменшити температуру до мінімуму і накрити кришкою;
Плов повинен нудитися на дуже повільному вогні, поки рис не стане м’яким;
Вимкнути і накрити який-небудь теплою тканиною. Дати постояти деякий час – 5-10 хвилин;

Є такий плов треба відразу, поки гарячі, з-за специфічних особливостей баранячого жиру, здатного швидко прохолоджуватися і тверднути;
Приємного Вам апетиту!