Особливим ласощами цієї страви є печений часник – він зовсім не пече, а аромат і смак його незрівнянний. Приступимо до самого творіння. Не забувайте про найголовніші спеції – Любов і Радість!
Інгредієнти
Баранина/яловичина (м’якоть з жиром) – 600-700 грам вибирайте м’ясо світлішими, молоде, щоб не було жорстким і швидко готувалося. | |
Цибуля ріпчаста – 3-4 цибулини | |
Морква – 1 штука середнього розміру | |
Часник – 3-4 головки | |
Сухофрукти (барбарис, ізюм, курага) – всі по 30-50 грам | |
Рис – одна 300 грамова гуртка | |
Спеції (чорний мелений перець, спеції для плову) – на смак | |
Сіль – 1,5 чайної ложки на 2 чашки окропу | |
Пісне масло для розігрівання сковороди/казана – 50 грам |
Плов – східне блюдо. Їм зустрічають бажаних гостей і в Середній, і в Передній Азії, на Близькому Сході, і у нас на Кавказі і в Закавказзі. Прижився він і в Росії, хоча національним блюдом і не вважається.
Готувати Плов, про який я розповім нижче, давно навчила мене сусідка-подруга з Вірменії. З тих пір в моїх рецептах це страва займає не останнє місце.
Його приготування не складно, часу витрачається в цілому хвилин 30-40.
Продукти – не заморські – самі звичайні. Нам знадобиться задня частина баранини (литка на кістки). Кому не подобається її специфічний запах, можна замінити м’якоттю яловичини (вибирайте м’ясо світлішими). Але плов з бараниною – все ж класика. Далі – рис, цибулю, моркву, часник, сухофрукти (курага, родзинки, барбарис) і спеції.
Важливе зауваження!!!
• Рис перед самим початком готування промити в семи водах, щоб остання води була прозора; відкинути на друшляк, потім викласти на суху неткану серветку – просушувати. Пізніше, ми додамо його до м’яса з овочами для просочування жиром. При такому способі він виходить розсипчастим і не склеюється.
• Якщо курага (абрикос) великого розміру, то її варто обдати окропом, щоб трохи пом’якшити для нарізки на тонкі смужки.
Покроковий рецепт
Приготувати рис вищевказаним чином;
М’ясо нарізати середніми шматочками;
Викласти на добре розігріту сковороду або в казан. Обсмажити під кришкою, щоб підрум’янилося злегка;
Цибулю – півкільцями, моркву – соломкою ( на тертці не терти – буде негарно!);
Овочі прожарити з м’ясом 3-5 хвилин;
Додати сухофрукти, спеції; Тушкувати ще 3 хвилини;
Висипаємо добре висушений рис і дуже акуратно, щоб не пошкодити його структуру, перемішуємо і смажимо без додавання води;
Коли рис просочився вже жиром і ароматом суміші – поміщаємо в неї часник, цілими головками;
Заливаємо все двома склянками окропу, у якому розчинена сіль;
Дати хвилину сильно покипіти, потім зменшити температуру до мінімуму і накрити кришкою;
Плов повинен нудитися на дуже повільному вогні, поки рис не стане м’яким;
Вимкнути і накрити який-небудь теплою тканиною. Дати постояти деякий час – 5-10 хвилин;
Є такий плов треба відразу, поки гарячі, з-за специфічних особливостей баранячого жиру, здатного швидко прохолоджуватися і тверднути;
Приємного Вам апетиту!