Буузы є національним бурятським стравою. Часто їх називають позами. Трохи схожі на манти. Готується ця страва з тіста і м’ясного фаршу. Дуже смачне і ситне самостійне блюдо.
Інгредієнти
Яловичина м’якоть – 1 кг. | |
Свинина м’якоть – 200 гр. | |
Сало свиняче – 250 гр. | |
Цибуля ріпчаста – 400 гр. | |
Спеції – за смаком | |
Борошно – близько 1 кг. | |
Вода крижана – 250 мл | |
Яйце – 1 шт. | |
Масло рослинне – 6 ст. л. | |
Сіль – 0,5 ст. л. |
Існує два головних правила, дотримуючись яких, ви отримаєте ідеальне еластичне тісто, з яким легко працювати. По-перше, використовуйте крижану воду. По-друге, розминати тісто руками необхідно протягом 10-15 хвилин, а потім дати йому відпочити. В якості начинки підійде конина, яловичина, баранина або їх суміш зі свининою.
Покроковий рецепт
Приготуйте м’ясний фарш, пропустивши шматочки м’яса, сала і цибулі через м’ясорубку.
Посоліть, поперчіть і додайте улюблені спеції за смаком. Якщо фарш сухуватий, то влийте трохи води. Перемішайте і приберіть в бік.
Всипте борошно (3/4 частини) в глибоку миску, зробіть поглиблення і додайте сіль.
Розбийте яйце.
Щоб вода вийшла крижаний, покладіть в неї шматочок льоду. Додайте воду в муку.
Влийте олію і перемішайте.
Коли тісто стане досить густим, перекладіть його на робочу поверхню і рухати руками 10-15 хвилин, підсипаючи борошно. Готове тісто має бути еластичним і не липнути до рук. Дайте тісту відпочити 5-10 хвилин.
Відокремте частину тіста, скачайте її в джгут і розрізати на кілька частин. Кожну скачайте в кульки, розміром з тенісний м’яч.
Кожну кульку розкачати в корж діаметром 5-6 див. На коржі покладіть м’ясну начинку.
Сформуйте позу, защипывая край коржі в центрі. При цьому вгорі у центрі повинна залишитися дірочка.
Зліпіть таким чином всі коржі. Із зазначеної кількості продуктів виходить 40-45 штук. Пози можна заморозити.
Варіть пози на пару, використовуючи пароварку, мультиварку і т. д. Час варіння тільки що зліплених поз – 20 хвилин, заморожених – 25 хвилин.
Пози готові. Виймайте і їжте гарячими. Вони чудово поєднуються з майонезом, соєвим соусом, кетчупом.