Профітролі

Профітролі – покроковий кулінарний рецепт приготування з фото, крок за кроком.

На смак тістечка виходять нейтральний,тому можна робити як солодкий,так і солоний крем .

Покроковий рецепт

У каструлі змішуємо цукор,сіль,воду/молоко і масло. Відправляємо на невеликий вогонь до того,як масло розтопиться.


Масло розтопили і всипаємо відразу всю муку і не прибираючи з плити – продовжує вимішувати дуже швидко, щоб утворився однорідний ком і відразу не прибирайте з вогню,а дайте рідини випаруватися з тіста.
Як зрозуміти що рідина досить випарувалася? На дні каструлі з’явиться невеликий нагар, але не чорний, а ніжно-коричневий.
Накриваємо тісто пакетом і залишаємо остигати до температури,щоб можна було чіпати його руками і сильно не прижигало.

Додаємо по одному яйцю і насадкою “віночок” вбиваємо в тісто.


Тісто готове, коли стає рівним і стікає з лопатки “млявим” трикутником.
Головна помилка при приготуванні – неправильна кількість яєць. Додаси більше – тісто буде рідким і вони не піднімуться, додаси мало – тісто буде важким і теж не підніметься. Тому якщо бачите, що тісто вже майже готове, але не стікає, то краще розділіть яйце навпіл, але не ризикуйте!


Викладати тісто можна без насадки, але мені найбільше подобається така рефленая, в результаті буде невеликий малюнок! Викладаємо тісто в кондитерський мішок або щільний zip пакет і відсаджуємо тістечка. Кінчики можна прим’яти вологим пальці ,щоб не горіли при випічці.

Відправляємо в розігріту духовку на 200 градусів на 10 хвилин, відкриваємо духовку і відразу закриваємо і переводимо градуси на 180 і печемо ще 10-15 хвилин до готовності.



Мій духова шафа має можливість перемикання на “низ верх” і за свою помилку я залишила “верх”,тому друга партія не піднялася зовсім і вже зовсім не схожа на профітролі! Однак у розрізі видно,що всередині вони все таки порожні!

Можна залишити так і з’їсти,наприклад, з варенням або начинити заварним/вершковим/масляним кремом! Приємного апетиту!