Розтягаї роблять з м’ясною начинкою, але так само це можуть бути і гриби, і риба.
Інгредієнти
борошно – 0,5 кг | |
маргарин – 50 г | |
яйце – 1 шт. | |
цукор – 3 ложки | |
дріжджі – 20 г | |
води (молока) – склянка | |
сіль – трохи | |
фарш м’ясний – 600 г можна рибного або грибного |
З дріжджового тіста готують пироги (відкриті і закриті), ватрушки, кулеб’яки і багато іншого. Дуже популярні розтягаї – пироги різних розмірів, з відкритою серединкою, защипанными краями, довгастої форми. Начинкою для них може служити риба (перемелена або шматком).
Покроковий рецепт
У посуд вливають підігріту воду, розведені дріжджі, яйце, сіль, цукор. Додають просіяне борошно, гарненько перемішують. Перед закінченням вимішування додають розтоплений маргарин.
Правильне тісто однорідне, легко відстає від рук і посуду. Його обсипають борошном, накривають серветкою й залишають в теплі приблизно на 3 години. Періодично тісто потрібно обминати.
Тісто розділяють на порції — кульки.
Кожен з них розкочують в пласт і на середину кладуть фарш. Краї защипываются так, щоб вийшов човник (посередині залишалося отвір).
Заготовки викладають на лист і залишають на 20-30 хвилин в теплі для відстань. Після їх змащують яйцем і випікають до готовності.
Подають пиріжки гарячими на закуску, як самостійне друге блюдо або як доповнення до перших страв (бульйону, солянки).