Останнім часом став надзвичайно популярний вірменський лаваш — виріб з пшеничного борошна у вигляді тонкого шару або коржі.
Інгредієнти
Лаваш – 1 лист вірменського лаваша | |
Ковбаса – 120-150 г | |
Помідори – 2-4 шт. | |
Сир – 100 г (тертого) | |
Часник – 4-6 зубчиків | |
Майонез – 180 г |
Лаваш можна знайти в будь-якому супермаркеті. З його винаходом пов’язана красива легенда, згідно з якою вірменського царя Араму, який перебуває в полоні, протягом десяти днів таємно передавався тонкий пласт хліба, захований в панцир, що і дозволило мужньому воїнові вижити без їжі. Зараз сфери застосування лаваша досить широкі: його фарширують різними начинками, запікають, смажать і навіть роблять з нього чіпси. Рулет з лаваша для кожної господині цінний тим, що виготовити її можна абсолютно з будь-якими продуктами, які є в наявності. Я, наприклад, готувала з крабовими паличками і сиром, грибами і картопляним пюре з вершковим сиром і руколою, так само дуже смачно з сиром і копченою куркою. Можна рулет з лаваша зробити багатошаровим, зробивши 2-3 листи лаваша і кілька шарів начинки. Рулет вийти більш товстим. Виріб з лаваша буде зберігатися кілька днів, не втрачаючи смаку. І навіть навпаки, краще просочиться і стане смачніше. Його можна використовувати як закуску, основне блюдо і навіть, як десерт.
Покроковий рецепт
Зазвичай в упаковці знаходиться три листочка лаваша. Сьогодні я скористаюся тільки одним. Почищу кілька зубчиків часнику, дрібно його наріжу і розмішавши з майонезом (часник можна і натерти на дрібній тертці або пропустити через чеснокодавку). Кількість часнику кожен повинен визначити сам, орієнтуючись на свій смак: хтось любить більше гостроти, хтось-менше. Цією сумішшю намажу аркуш лаваша. Лист лаваша розстилають на столі, попередньо вистелене харчовою плівкою. Помідори дрібно наріжу, викладу на майонез.
Ковбасу теж дрібно наріжу і викладу рівномірно на весь аркуш лаваша.
Сир натру на дрібній тертці, викладу рівномірно по всій поверхні тонким шаром.
Всі інгредієнти пригорну до того лаваша і скручу пласт в рулет, намагаючись, щоб рулет був максимально щільним. У такому вигляді фарширований лаваш повинен полежати близько півгодини, після чого його можна різати.
Різати лаваш з начинкою потрібно безпосередньо перед подачею, акуратно гострим ножем, намагаючись не натискати на рулет, а як би «пиляти» його. Тоді лаваш не розвалиться і не деформується. Розкласти шматочки рулету на плоскій тарілці. Подавати рулетики з лаваша до столу. Приємного апетиту!