Суницю (або польову полуницю) очистити, помити під проточною холодною водою, дати стекти.
Перекласти ягоди в каструлю, засипати цукром і поставити в холодильник на ніч, для того щоб вона пустила сік.
На наступний день злити ягідний сік в широку каструлю з товстим дном.
Поставити сік на вогонь і варити до моменту закипання (весь цукор повинен розчинитися).
У сироп висипати нашу суницю (або польову полуницю) і варити на слабкому вогні 5 хвилин, при цьому знімаючи утворилася пінку. Заважати дуже-дуже акуратно, не пошкоджуючи при цьому ягоди. Потім вимкнути вогонь і дати охолонути ягоді. Далі знову поставити каструлю на вогонь, варити 5 хвилин, знімаючи пінку. Потім всі ще раз остудити.
Повторити процес 3-ий раз. Додати січену м’яту, перемішати, варити ще 1 хвилину, потім вимкнути. Дати варенню повністю охолонути. Перелити варення у вже стерилізовані банки (кришки теж стерилізувати). Закрити пластмасовою кришкою і зберігати в холодильнику до півроку.
Якщо Ви плануєте зберігати варення поза холодильника і більш тривалий термін (1 рік): заливайте в банки гаряче варення і закривши кришкою, перевернути банки догори дном. Дайте охолонути в такому положенні. Правильно зварене варення зберігає аромат ягід, а так само корисні вітаміни, які так необхідні взимку! Приємного чаювання!