Інгредієнти
Печінка індички – 500 г (або куряча печінка) | |
Ріпчаста цибуля – 1 головка | |
Сметана – 200 – 250 г | |
Вершкове масло – 40 г | |
Вода – 250 – 300 мл | |
Сіль – за смаком | |
Борошно – 1 – 2 столові ложки |
Деякі поради в приготуванні даного страви:
– Чим менше шматочки печінки, тим менше часу піде на гасіння.
– Сметану краще брати перевірену, так як в процесі гасіння вона може згорнутися в дрібні крупинки.
– Якщо ви не любите, коли в соусі попадається смажену цибулю, подрібніть в блендері.
– Кількість борошна варіюється в залежності від бажаної густоти підливи.
– Борошно можна попередньо обсмажити на сухій сковороді, тоді вона додасть соусу золотистий колір.
– Щоб через муки не вийшло грудочок в соусі, скористайтесь одним із способів:
1) Борошно в соус висипайте частинами і тонким шаром, періодично перемішуючи.
2) Борошно розвести в склянці з водою і розчинити в ньому грудочки. А потім цю суміш вилити в соус.
– Якщо ви поспішаєте, можна на сковороді обсмажити печінку, а потім до неї ж закинути порізану цибулю. Смажити цибулю до м’якості, далі за рецептом…
– Печінку потрібно солити в останню чергу, практично, коли вона вже готова.
– Печінка готується швидко, так що не перетримуйте її на вогні, інакше вона буде жорсткою.
Покроковий рецепт
Інгредієнти.
Печінку промити під проточною водою, очистити від плівок і жилок. Нарізати печінку шматочками, бажаного розміру. (Так як печінка у нас буде тушкуватися, замочувати в молоці ми її не будемо).
1 головку ріпчастої цибулі, почистити, дрібно порізати (можна і грубо, півкільцями, за вашим бажанням). Обсмажити цибулю на 20 г вершкового масла до золотистого кольору на середньому вогні (щоб цибуля стала більш м’яким, додайте щіпку солі).
На іншій сковороді з рештою кількістю вершкового масла обсмажити порізану раніше печінку. Смажити печінку індички періодично помішуючи до «побіління» (до готовності смажити не треба, так як в подальшому ми ще будемо гасити).
Потім в сковороду з печінкою перекласти смажений золотистий цибулю. Додати сметану (жирність у мене 20 %). Залити водою. Все перемішати і тушкувати під кришкою 10-20 хвилин (залежно від розмірів шматків). Кришка повинна бути закрита, так як стирчать з води шматочки печінки будуть на повітрі обвітрюватися.
Як загусник сметанного соусу я використовую борошно (деякі мої друзі використовують розведений крохмаль). Борошно можна попередньо обсмажити на сухій сковороді до золотисто-коричневого кольору, вона додасть більш цікавий смак і колір соусу. Але я лінуюся, і не завжди це роблю. Отже, додати 1 – 2 столові ложки борошна (кількість залежить від бажаної консистенції соусу і кількості доданої вами води). Тушкувати ще 2 – 3 хвилини на слабкому вогні до зникнення борошняних грудочок. Посолити за смаком тушковану печінку, перемішати. Зняти з вогню, дати постояти 10 хвилин під закритою кришкою.
Готову тушковану печінку індички можна подавати з будь-яким гарніром: рис, гречка, картопляне пюре, паста… Приємного апетиту!