Цей рецепт був привезений з туристичної поїздки по прекрасній країні Узбекистан і злегка адаптований до російських умов.
Інгредієнти
рис – 1кг | |
м’ясо – 1кг | |
цибуля – 1кг | |
морква – 1 кг | |
Сушений барбарис, запашні прянощі – за смаком | |
часник – 1 головка | |
рослинне масло – див. рецепт |
Різновидів плову в Узбекистані налічується більше ста п’ятдесяти видів. Плов може бути жирним, з додаванням курдючного сала. Може бути солодким. До такого плову подають чай. В кожному місті він різний. І з новим днем з’являються різні варіації страви. Цей рецепт був привезений з туристичної поїздки по прекрасній країні Узбекистан і злегка адаптований до російських умов.
Нам буде потрібно:
1кг рису твердих сортів, зі злегка прозорими зернами і подовженими
1кг м’яса. Можна змішати яловичину і свинину. В Узбекистані плов готують з баранини або суміші з яловичиною
1кг цибулі
1 кг моркви
Сушений барбарис, запашні прянощі для плову.
Головка часнику
Узбеки, як правило, використовують бавовняне масло, корисне для молодості і краси шкіри. Його на російських прилавках магазинів знайти складно. Можна використовувати при приготуванні, будь-яке рослинне масло.
Покроковий рецепт
Насамперед необхідно добре промити рис і замочити його в солоному окропі. Він знадобиться пізніше. В Узбекистані плов готують з рису девзира. Він червоно-коричневого кольору, найдорожчий і найкращий. Чим довше її зберігати, тим смачніші страви, приготовані з нього, і тим дорожче він коштує.
Далі розігріваємо казан. Плов рекомендується готувати в цьому посуді так, як їжа в ньому не пригорає. Він рівномірно нагрівається.
Заливаємо масло на 1-1,5 см від дна. Кладемо білий ріпчасту цибулю, щоб він не торкався стінок, перебував на плаву. В іншому випадку, цибуля почне темніти. Необхідно довести його до приємного бежевого кольору, акуратно перемішуючи. Тим, хто любить чорний плов, цибулю треба спалити.
Потім кладемо м’ясо і обсмажуємо його з цибулею в олії. Потім моркву соломкою викладаємо на м’ясо. Червона морква надає плову солодкість. В Узбекистані при приготуванні плову використовують жовту моркву. Вона, у свіжому вигляді, дуже поступається за смаковими якостями червоною. Але, для плову вона підходить. Далі наливаємо окріп на ширину пальця або двох від моркви.
Зменшуємо вогонь. Чекаємо, поки морква не стане трохи м’якої. Ні в якому разі не розвареною. Потім висипаємо приготовані спеції. Відокремивши 1/3 прянощів. Вони нам знадобляться пізніше. Класичний набір приправ: сухі ягоди барбарису, Зіра, червоний гострий перець. Можна додати сушені помідори.
Солимо. Якщо раніше м’ясо посолити, воно не буде прилипати до дна казана.
Настала черга рису. Кладемо його в казан, приминаючи зверху ложкою. На поверхню рису висипаємо залишилися спеції.
Далі нам необхідно випарувати залишки води, тому включаємо на повну потужність газ на плиті. Перемішуємо тільки рис. Знову його ущільнюємо, не торкаючись моркви.
Постукавши ложкою по рісу, можна дізнатися про його готовність. Якщо він похитується, тоді готовий.
Знімаємо з головки часнику верхні покривні листочки. Потім споруджуємо пагорб з рису, робимо кілька отворів, і вставляємо головку часнику в середину.
Накриваємо кришкою і залишаємо на повільному вогні 20 хвилин. Потім вимикаємо газ і ретельно перемішуємо.
Плов готовий.